Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POSLE 12 GODINA I TRI UZASTOPNA MANDATA

Blumberg više neće biti gradonačelnik Njujorka!

Autor: Tanjug | 24.12.2013 - 10:09:00h | Komentara: 0

Njujorški gradonačelnik Majkl Blumberg (72) povući će se 31. decembra posle 12 godina i tri uzastopna mandata.

Majkl Blumberg

Majkl Blumberg | Foto: Reuters

Milijarder koji je preuzeo rukovođenje gradom posle terorističkog napada 11. septembra 2001. godine kao republikanski kandidat, rekao je da će mu januar 2014. godine doneti "ispunjenje sna" da "pije malu sodu na nepušačkoj plaži".
Javnost različito ocenjuje njegov minuli gradonačelnički staž, a građani Njujorka su saglasni da će biti upamćen po zabranama kao njegovoj svojevrsnoj zaostavštini, izmenivši mnoge navike Njujorčana.
Blumberg se 2002. godine za vreme prvog mandata izborio za zabranu pušenja u barovima i restoranima, a 2011. godine zabrana, koja se odnosi i na elektronske cigarete, proširena je na otvorene prostore kao što su parkovi i plaže.
Za vreme njegovih mandata restoranima je zabranjeno da pripremaju hranu koristeći veštačke trans-masti, a Blumberg će ostati upamćen i po inicijativi da se zabrani prodaja gaziranih pića u velikoj ambalaži, ali je sud prošle godine odbacio tu odluku kao nezakonitu.
Sud je odbacio i njegovu inicijativu da se ulazak automobilima u centar grada naplaćuje po osam dolara, kako bi se smanjile gužve, dok je on sam svakodnevno na posao dolazio metroom.
Produženje linije metroa koje je finansirano gradskim novcem prvi put posle 60 godina i otvaranje nove stanice, simbolično će obeležiti odlazak Blumberga u penziju.
Odluka o zabrani pušenja donela je veoma dobar rezultat i drastično smanjenje broja pušača, za šta se zasluge pripisuju pre svega Blumbergu, kao i kada je reč o značajnom padu stope kriminala.

 

Računi sa spiskom kalorija 

Pravilo da računi u restoranima obavezno sadrže tačan prikaz količine kalorija u jelima, navodno je takođe pozitivno uticalo na zdravlje građana, zbog čega je prosečan životni vek Njujorčana više od 80 godina.
Blumberg kao zvanično osma najbogatija osoba u SAD "procenjen" je na 18 milijardi dolara, a Njujorčani svedoče da je za proteklih 12 godina "pretvorio grad u korporaciju".
To se pre svega odnosi na milijarde dolara investicija u građevinskoj industriji, koja je promenila njujorški pejzaž sa 40.000 novih zdanja, ali kako tvrde kritičari, nije pomogla živote "malih ljudi".
Njujork je promenjen i na druge načine, izgradnjom novih biciklističkih staza, osvežavanjem zapuštenih plovnih puteva.
Bivši gradonačelnik „velike jabuke“ i jedini afro-amerikanac na toj funkciji do sada, Dejvid Dinkins, ocenio je da će Blumberg biti upamćen kao velikan, kakav je bio još samo Fjorelo La Gvardija.
Blumberg, sin poljskog emigranta i Amerikanke koja je radila kao sekretarica, diplomirao je inženjerske nauke na Univerzitetu Džon Hopkins 1964. godine, a zatim, po završetku dvogodišnjeg stručnog usavršavanja na Harvardu, započeo karijeru u investicionoj banci "Braća Salomon".
Pre nešto više od 30 godina osnovao je sopstvenu kompaniju, kasnije preimenovanu u "Blumberg", koja je postala jedna od vodećih medijskih i finansijskih korporacija.
Tokom karijere bio je na rukovodećim položajima u Metropoliten muzeju, Jevrejskom muzeju i Linkolnovom centru za umetnost performansa, a svojevremeno je donirao 100 miliona dolara Univerzitetu Džon Hopkins.
Blumberga će na mestu gradonačelnika naslediti Bil de Blasio, koji je trijumfovao na novembarskim izborima, donevši demokratama prvog pobednika njujorških izbora posle 20 godina.
Svoj mandat koji će započeti 1. januara 2014. godine De Blasio je najavio kao antiblumberovski, ističući da su bogati iskoristili godine saradnje sa gradonačelnikom koji je i sam bio milijarder, dok su srednja klasa i siromašni ostali uskraćeni za pogodnosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP