Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

EKSTREMISTI SU SVE JAČI

Boko Haram osvaja teritoriju i postaje nova Islamska država!

Autor: Tanjug | 14.01.2015 - 09:41:00h | Komentara: 0

Ekstremistička organizacija Boko Haram je iz manje terorističke grupe prerasla u mini-državu sa sopstvenom teritorijom veličine Slovačke, a njen rast može da se uporedi sa rastom džihadističke Islamske države, preneo je danas RT.

Boko Haram

Boko Haram | Foto: Profimedia

Procenjuje se da Boko Haram trenutno kontroliše teritoriju površine od oko 52.000 kvadratnih kilometara, a poslednji je osvojen grad Baga u severoistočnoj pokrajini Borno.

U tom gradu su militanti Boko Harama, prema navodima svedoka, prošlu nedelju masakrirali najmanje 2.000 ljudi, a organizacija Amnesti Internešenel navodi da bi to mogao da bude najsmrtonosniji napad te grupe otkad se pojavila 2009. godine. Nigerijska vojska je kasnije, medjutim, saopštila da je stvarna brojka ubijenih civila mnogo manja i da iznosi 150.

Pripadnici Boko Harama trenutno kontrolišu 11 područja preuzetih od lokalnih vlada, sa ukupno 1,7 miliona stanovnika, procenjuje britanski "Telegraf". Teritorija pod kontrolom te militantne organizacije se proteže od planina Mandara, na istočnoj granici Nigerije sa Kamerunom, do jezera Čad na severu i reke Jedseram na zapadu.

Čini se da Boko Haram kopira Islamsku državu, koja je u junu 2014. počela da zauzima teritoriju Sirije i Iraka, navodi RT, dodajući procene da IS, prema različitim procenama, sada kontroliše područje površine od 39.000 (jednako površini Švajcarske) do 90.000 kvadratnih kilometara (jednako površini Portugala).

Boko Haram | Foto: Profimedia

Boko Haram | Foto: Profimedia

Nakon što je IS u junu prošle godine proglasila kalifat, isto je učinio i Boko Haram u severoistočnom nigerijskom gradu Gvoza, kojeg su ekstremisti zauzeli u avgustu.

"Prisutan je element kopiranja, pa su u Boko Haramu rekli: "Ako IS može da proglasi kalifat, možemo i mi", izjavio je britanski visoki komesar za Nigeriju Endrju Pokok.

On je istakao da Boko Haram želi da ih "njihove kolege ekstremisti vide kao prave džihadiste" i da pokažu da mogu da kontrolišu odredjenu teritoriju i da drže pod kontrolom svoj kalifat.

"Da biste imali bazu gde ćete držati opremu i zalihe, a naravno i zarobljenike, morate da imate kontrolu nad odredjenom teritorijom", naveo je Pokok.

U aprilu 2014. je Boko Haram šokirao svet kad su njihovi pripadnici kidnapovali 276 učenica jedne škole tokom napada na Čibok, selo na severoistoku Nigerije. Taj čin je naišao na osudu širom sveta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP