Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RAT U UKRAJINI

Borbe u Slavjansku, tužba protiv Rusije!

Autor: A.O. | 04.06.2014 - 13:02:00h | Komentara: 0

Ukrajinska vojska započela novi vazdušni napad na predgrađe Slavjanska. Tokom borbi u Lugansku poginulo šest pripadnika proruskih aktivista, dok su povređena trojica ukrajinskih vojnika. Kijev Evropskom sudu za ljudska prava tužio Moskvu zbog pripajanja Krima.

ukrajina
Uz podršku oklopnih vozila sa zemlje, ukrajinska vojska započela novi vazdušni napad na predgrađe Slavjanska, prenosi Itartas.
 
Nacionalna garda Ukrajine saopštila je da su njene snage u Lugansku, gradu na istoku zemlje, napustile jedan kontrolni punkt pošto im je ponestalo municije nakon desetočasovnih borbi sa proruskim aktivistima.
U saopštenju se navodi da je tokom tih borbi poginulo šest proruskih aktivista, dok su povređena trojica ukrajinskih vojnika, prenela je agencija AP.
Borbe na istoku Ukrajine su eskalirale posle predsedničkih izbora održanih 25. maja, na kojima je pobedu odneo magnat Petro Porošenko.
Više stotina pobunjenika je u ponedeljak pokrenulo ofanzivu na baze ukrajinske vojske u predgrađima Luganska.
Ukrajina je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnela dve tužbe protiv Rusije zbog pripajanja Krima, objavljeno je na sajtu ukrajinske vlade.
U međuvremenu, predsednici SAD i Ukrajine, Barak Obama i Petro Porošenko, sastali su se danas u Varšavi, čime je američki predsednik, kao je rekao, pokazao podršku svoje zemlje ukrajinskim nastojanjima u određivanju svoje budućnosti.
Obama je istakao da Ukrajina može da postane "živa, napredna demokratija ako bi međunarodna zajednica stajala iza nje".
Američki predsednik obelodanio je da će SAD poslati Kijevu dodatnih pet miliona dolara pomoći u opremi.
Značajnije od same sume je priroda te pomoći, pošto je po prvi put navedeno da će američka pomoć uključivati oklope, noćne vizire i opremu za komunikaciju, što bi moglo direktno da pomogne vojsci Ukrajine u borbama sa proruskim snagama u zemlji.
Porošenko je sinoć rekao da vidi da je ceo svet uz Ukrajinu, njenu borbu za slobodu i demokratiju i da će Krim ponovo biti ukrajinski.
Lideri sedam najrazvijenijih zemalja sveta okupiće se večeras na dvodnevnom samitu u Briselu, a glavna tema će biti odnosi sa Rusijom i ukrajinska kriza.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP