Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SPAVAČI

Braća Kuaši indoktrinirani džihadom 2000. godine

Autor: Beta | 09.01.2015 - 18:07:00h | Komentara: 0

Said i Šerif Kuaši, ubijeni danas u bekstvu posle teroristickog napada na list Šarli ebdo u kojem je stradalo 12 ljudi, indoktrinirani su 2000. godine u Parizu, stariji je išao u Jemen na obuku oružja, a mlađi je hteo da ide u džihad u Iraku.

Said Kuači i Šerif Kuači

Said Kuaši i Šerif Kuaši

Šerif je već osuđivani 2008. godine i poznat je antiterorističkim službama  Francuske. Obojica su već godinama na američkoj crnoj listi terorista.
Istraga o mreži slanja 2000. godine mladih džihadista u Irak u kojoj je bio Šerif, pokazala je da je on, prema svedočenju, "mladić besan na nevernike" koji je već u to vreme govorio da je spreman da "reaguje u Francuskoj".
Međutim, njegovi susedi su ga opisali kao ljubaznu osobu spremnu da pomogne. Dodali su da je Šerifova supruga uvek izlazila potpuno prekrivena muslimanskim velom i da su joj se jedva videle oči.
Šerif je svakog petka išao u džamiju. Predsednik udruženja džamije Muhamed Benali je rekao da nije nikada pokazivao "znake radikalizacije". Ipak, Benali je rekao da je pre predsedničkih izbora 2012. godine imao ispad kada je imam zatražio tokom molitve da svi idu na glasanje.
"Šerif se nije složio. Demonstrantivno je napustio džamiju. Čuvari su morali da intervenišu kako bi ga smirli", rekao je Benali.
Njegov stariji brat, Said je diskretniji ali je išao 2011. godine u Jemen na obuku oružja, rekao je neimenovani američki zvaničnik.
Francuzi alžirskog porekla, braća Kuaši su odrasli u centru za nezbrinutu decu. Predstavnici doma su naveli da oni tada nisu bili problematični.
Šerif, početkom 2000. godine, počinje da pohađa časove učenja Kurana. Njegov učitelj Farid Benijetu je rekao da je Šerif često pominjao da nije dovoljno "dobar musliman" jer je ponekad konzumirao kanabis.
Benijetu je Šerifa opisao kao "vrlo impulsivnog i agresivnog" mladića jer mu je govorio da želi da "napadne jevrejsku zajednicu u Parizu pre nego što ode u džihad" u Iraku.
Prema policijskoj istrazi, Benijetu je uputio Šerifa da se "pridruži grupi Abua Musaba el Zarkajua", lidera iračkog ogranka Al Kaide.
Šerif, koji je bio "ljut na Amerikance koji muče Iračane", ipak nije otišao u Irak, jer je uhapšen pre leta za Siriju 2005. godine. Tada je osuđen na tri godine zatvora.
Šerif u zatvoru upoznaje Djamala Begala, figure radikalnog islama u Francuskoj. Od tada primenjuje rigorozni islam.
Njegov stariji brat Said, diskretniji, živeo je sa suprugom i jednim detetom u Rensu. Prema saznanjima SAD, 2011. godine je bio u Jemenu gde ga je član Al Kaide obučavao upotrebi oružja.

Šerif je takođe imao svog instruktora oružja ali u Parizu. Obojica su znali da rukuju kalašnjikovim, oružjem kojim su ubili 12 osoba tokom napada na francuski satirični nedeljnik.

Oni su ranije danas ubijeni u okršaju s policijom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP