Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

USKRAĆUJU MU LJUDSKA PRAVA

Brejvik nezadovoljan
uslovima u zatvoru!

Autor: Beta | 08.11.2012 - 20:54:00h | Komentara: 0

Masovni ubica Anders Bering Brejvik, koji je prošle godine u Norveškoj za jedan dan ubio 77 ljudi, požalio se danas da uslovi u zatvoru u kojem služi kaznu tvrdeću da se narušavaju njegova ljudska prava.

Brejvik (33) je poslao pismo norveškim institucijama u kome kritikuje strogi bezbednosni sistem u zatvoru, kojem je podvrgnut više od godinu dana.

Andres Brejvik

Uskraćena su mu ljudks prava: Andres Breivik | Foto: AP

Njegov advokat Tord Jordet kaže da je Andersu, kome je 24. avgusta ive godine izrečena kazna od 21 godine zatvora, zabranjena upotreba računara koji mu je dodeljen, bez interneta, još pre sudske presude.

Posle toga, sva pisma koja je slao i dobijao bila su cenzurisana, čim je ustanovljeno da je u njima pomenuta neka politička tema, dodao je Jordet.

"Prekršena je njegova sloboda govora. Ograničavanjem njegove slobode izražavanja, krše se ustav i ljudska prava", ocenio je Brejvikov advokat, dodajući da je takvo postupanje nehumano.

Brejviku je u avgustu izrečena maksimalna kazna u Norveškoj, od 21 godine zatvora, koja može biti produžavana unedogled.

Većinu tog vremena Brejvik će provesti u zatvoru Ila u blizini Osla. Pored ćelije, Brejviku bi trebalo da budu na raspolaganju soba za vežbanje i kompjuterska soba, preneo je Frans pres.

Andres Brejvik

Monstrum ubio ukupno 77 ljudi: Andres Brejvik | Foto: Reuters

U svakom slučaju, Jordet tvrdi da sve ove pogodnosti kontrolišu zatvorske vlasti i da i posle više zahteva nisu dozvolile Brejviku da koristi računar.

Zbog, kako je na sudjenju rekao, izlaganja društva multikulturalizmu, Brejvik je 22. jula 2011. najpre aktivirao bombu ispred sedišta vlade, a zatim pucao u okupljene u kampu u mestu Utoja i ubio ukupno 77 ljudi.

Posle zločina se nije pokajao, već je na sudu izjavio da mu je "žao što nije ubio više ljudi".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP