Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEZADOVOLJAN USLOVIMA U ZATVORU

Brejvik: Žele da me dovedu
u stanje da izvršim samoubistvo!

Autor: Tanjug | 23.11.2012 - 21:23:00h | Komentara: 0

Norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik (33) optužio je zatvorske vlasti da pokušavaju da ga dovedu u stanje da izvrši samoubistvo u uslovima koje je opisao kao "mini Abu Graib", zloglasni zatvor u Iraku.

U pismu od 27 stranica, naslovljenom na zvaničnike zatvora Ila, čiju je kopiju dobio danas AP, Brejvik poručuje da bi, da nije izuzetno strpljiva osoba, verovatno poludeo od ovakve frustracije, ali za "svaku osobu postoje granice koje može da izdrži".

Andres Brejvik

Nezadovoljan uslovima u zatvoru: Andres Brejvik | Foto: Reuters

Pismo nosi datume od 15, 26 i 30 oktobra i Brejvik tvrdi da ga je poslao novinskoj agenciji AP, Mešunarodnom pres centru u Oslu, nekim norveškim medijima i Organizaciji za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel.

Brejvik je naveo i da ga frustriraju čuvari koji ne poštuju njegov pažljivo isplaniran dan u kome su njegove aktivnosti izračunate u minut, da mu smeta što ga nadgledaju dok koristi četkicu za zube i električni brijač i što čuvari nervozno tapkaju nogama za to vreme pa mora da požuri.

Kao odgovor na njegovo pismo, Elen Bjerk, portparolka zatvora Ila, izjavila je da mu posle pisma zatvorske vlasti nisu umanjile restrikcije, osim što je nedavno dobio normalno penkalo.

Abu Graib, kako podseća AP, ozloglašeni je zatvor u Iraku koji je postao poznat širom sveta 2004. kada su svet obišle fotografije na kojima američki vojnici zlostavljaju zatvorenike.

Brejvik je prošle godine ubio 77 osoba u Oslu i na ostrvu Utoja. Prvo je aktivirao automobil-bombu ispred vladinih kancelarija u Oslu i u toj eksploziji je poginulo osam osoba, a zatim se odvezao na ostrvo Utoju gde je ubio 69 osoba u letnjem kampu omladinskog krila vladajuće Laburističke stranke.

Sud u Oslu je u julu 2011. osudio Brejvika zbog terorizma i ubistvo sa predumišljajem na 21 godinu zatvora, kaznu koja se može produžiti ukoliko se ustanovi da on predstavlja pretnju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP