Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BRITANCI NEĆE PRIDOŠLICE

Brisel i London u sukobu zbog migranata

Autor: Tanjug | 13.05.2015 - 21:53:00h | Komentara: 0

Evropska unija se danas sukobila sa Velikom Britanijom oko plana za rešavanje problema migranata, u sklopu koga je kontroverzni predlog obavezujućih kvota za evropske države za prihvat određenog broja izbeglica.

Migranti, azilanti, Sicilija, Italija, Severna Afrika, Karabinjeri /Foto: Profimedia

Britanija hoće da vraća migrante / Foto: Profimedia

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej izjavila je da ekonomske migrante treba vratiti natrag u zemlje iz kojih su krenuli, ocenjujući da bi sporni predlog o kvotama samo podstakao ljude da krenu na potencijalno smrtonosnu plovidbu preko Sredozemlja.

- Pitam se kako bilo ko može da tvrdi da bi ovo moglo da situaciju učini gorom, izjavio je prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans kao odgovor na izjavu britanske ministarke.

- Ukoliko onda ne uradimo ništa, stvaramo situaciju gorom za ljude u nevolji i gubimo kredibiltet u očima naših građana koji zahtevaju da učinimo nešto u vezi sa tragedijama na Mediteranu, rekao je Timermans.

Timermans, desna ruka predsednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera, pozvao je članice EU da pokažu solidarnost sa državama poput Italije, Grčke i Malte, koje nose najveći teret kada je reč o prilivu migranata, preneo je AFP.

Mej je u autorskom tekstu za "Tajms" istakla da je pogrešno reći da nijedan migrant ne treba da bude vraćen kući protiv svoje volje, što je nedavno izjavila šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Izjave britanske ministarke, takođe, predstavljaju nagoveštaj sukoba između ponovo izabranog britanskog premijera Dejvida Kamerona i njegovih evropskih partnera, koji se zalaže za reformu migracije i druga pitanja pre referenduma o članstvu Britanije u EU, navela je francuska agencija.

Britanija, Irska i Danska mogu da se izuzmu iz plana Evropske komisije, koji drugih 25 država članica i dalje mogu da usvoje, da bi se on onda našao pred evropskim liderima na samitu krajem juna.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP