Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SUROVO

Brisel traži sankcije za BiH

Autor: | 03.10.2014 - 12:47:00h | Komentara: 0

Evropska komisija predložila je uvođenje sankcija Bosni i Hercegovini, saznaje “Dnevni avaz”.

Zvanični Brisel odbio  97 odsto zahteva za azil  naših građana

U pismu upućenom Evropskom parlamentu i ostalim institucijama Evropske unije, predlaže se suspenzija Privremenog sporazuma o trgovini s BiH ako zvanično Sarajevo s Briselom do 1. januara 2016. godine ne dogovori uslove pod kojima će se Hrvatskoj osigurati odgovarajući trgovinski sporazum s BiH.
BiH još nije prihvatila prilagođavanje trgovinskih povlastica odobrenih u okviru Privremenog sporazuma kako bi se u obzir uzela tradicionalna povlašćena trgovina između Hrvatske i BiH u okviru Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).
U slučaju da do donošenja ove uredbe Evropska unija i BiH ne budu potpisale i privremeno primenjivale sporazum o prilagođavanju trgovinskih povlastica iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Privremenog sporazuma, povlastice odobrene Bosni i Hercegovini trebalo bi obustaviti od 1. januara 2016. - stoji u predlogu Komisije.
Ako se usvoji ova odluka, BiH će izgubiti tržište EU, a Brisel je ranije odlučio da BiH neće dobiti oko 550 miliona bespovratnih sredstava iz fondova pretpristupne pomoći (IPA II), zbog nesprovođenja reformi.
Evropski parlament još je u februaru ove godine odlučio da bi, ako se ne sprovede presuda Sejdić - Finci, o ukidanju nacionalne diskriminacije u izbornom procesu, mogao Predsedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH da proglasi nelegitimnim i nelegalnim, piše list.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP