Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MRTVA TRKA

Britanci na biralištima

Autor: Tanjug | 07.05.2015 - 07:25:00h | Komentara: 0

Danas se u Velikoj Britaniji održavaju najneizvesniji parlamentarni izbori posle više decenija, nakon predizborne kampanje koja je s pažnjom praćena u Evropi s obzirom na značaj ishoda glasanja za ostanak te zemlje u EU, a u kojoj su favoriti - konzervativci i laburisti - do poslednjeg dana bili "rame uz rame".

Izbori u Britaniji

Izbori u Britaniji | Foto: Tanjug/AP

Birališta će biti otvorena od sedam sati ujutro, do 22 sata, ali će neizvesnost u vezi sa ishodom verovatno potrajati danima.
Od ishoda glasanja na opštim izborima za 56. parlament u petoj najvećoj ekonomiji sveta moglo bi da zavisi da li će Britanija napustiti Evropsku uniju i da li će Škotska ponovo pokrenuti pitanje nezavisnosti.

Prema najnovijim anketama, čiji su rezultati objavljeni dan uoči glasanja, vladajuća Konzervativna partija premijera Dejvida Kamerona uživa podršku 33 odsto Britanaca, dok je 32 odsto ispitanika naklonjeno opozicionoj Laburističkoj stranci Eda Milibanda.

Manje stranke sa leve i desne strane "nagrizaju" podršku dvema najvećim partijama, ali istraživanja pokazuju i da nijedna stranka neće osvojiti apsolutnu većinu.

Liberalne demokrate, partneri u vladajućoj koaliciji, imaju podršku osam odsto Britanaca, a evroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva (UKIP) 14 odsto glasova, dok stranka "Zelenih" beleži podršku od šest odsto birača.

Kameron je obećao referendum o ostanku u EU, dok je Miliband protiv referenduma, a kako nije verovatno da će ijedna od dveju glavnih stranaka u izbornoj trci osvojiti apsolutnu većinu, rezultat će biti koaliciona vlada u koju bi mogla ponovo da udje Liberalno-demokratska stranka, koja se dosad protivila referendumu, ali je poslednjih dana ublažila stav.

Kameron obećava Britancima da će zadržati zemlju "na putu ka svetlijoj budućnosti", dok se Miliband zalaže za "vladu koja će na prvo mesto staviti radne ljude", a lider trećeg po redu favorita, Liberalno-demokratske stranke, Nik Kleg nudi "stabilnost i pristojan životni standard", prenosi Bi-Bi-Si.

Vodeći stranački lideri juče su obilazili zemlju uzduž i popreko kako bi sebi osigurali podršku sutra na biralištima, pa je tako Kameron hitao ka severozapadnoj Engleskoj, Škotskoj i Midlendsu, dok je Miliband posetio marginalne delove pod vlašću konzervativaca na severu Engleske, a Kleg - škotske okruge koje se nada da će zadržati.

Dva vodeća takmaca, Kameron i Miliband, u predizbornoj ofanzivi igrali su na različite karte - dok se Konzervativna partija fokusira na smanjenje poreza, glavni adut Laburističke partije je sprečavanje privatizacije Nacionalne zdravstvene službe.

Kameron obećava stabilnost i snažnu vladu ako ostane na vlasti, upozorivši birače da ih, ukoliko se opredele za Milibanda, očekuje haos i zastoj u ekonomskom oporavku uz ucene Škotske nacionalne partije.

AP predvidja da će Kameron, ako ne osvoji drugi premijerski mandat, skoro sigurno izgubiti i status lidera torijevaca.

Američka agencija navodi da bi, pošto Britanci biraju stranku i poslanike, ali ne biraju direktno šefa vlade, Miliband mogao da se nadje na čelu zemlje, iako je stidljiv i nerado se pojavljuje pred TV kamerama.

Izbori u Britaniji bi mogli biti i svojevrsni referendum o štednji, pošto je ekonomija uz pitanje da li ljudi smatraju da se kreću u dobrom pravcu brzo postala glavni fokus predizborne kampanje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP