Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OPET NESUGLASICE

Britanci otkrili naftu i gas kod Folklanda, Argentina preti

Autor: Tanjug | 03.04.2015 - 15:55:00h | Komentara: 0

Britanske istraživačke kompanije Premijer oil plc i "Folkland oil end gas ltd" otkrile su, posle devet meseci istraživanja, naftu i gas u vodama severno od Folklandskih ostrva u polju Zebedi, navodeći da su rezultati istraživanja nadmašili očekivanja. Vlada Argentine je odmah potom zapretila da će pokrenuti sudski postupak u cilju utvrđivanja legalnosti istraživanja i bušenja u tom području, navodi britanska televizija Skaj.

Naftna platforma

Naftna platforma | Foto: Profimedia

 
Licencu za istraživanje u datoj oblasti, pored Folkland oila (40 odsto) i Premijer oila (36 odsto), ima i kompanija Rokhoper eksplorejšn (24 odsto).
"Ovo je fantastičan početak 2015. i pruža rani dokaz da basen severnih Folklanda ima značajan potencijal", izjavio je izvršni direktor Rokhopera, Semjuel Mudi.
Argentina, kako navodi britanska televizijska kuća, kako se i očekivalo, nije srećna zbog istraživačkih aktivnosti u blizini ostrva, što dodatno podgreva tenzije u vezi spornog vlasništva nad njima.

Ostaci britanskog broda

Ostaci britanskog broda "Kraljica Elizabeta" u Folklandskom zalivu | Foto: Profimedia

 


Argentinski sekretar za odnose sa Folklandima, Danijel Filmus, rekao je za argentinsku agenciju Telam da će Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za planiranje pokrenuti zajedničku parnicu protiv istraživanja nafte i gasa u području ostrva.
"Nova naftna platforma stigla je u vode ostrva u pokušaju da pronađe ugljovodonike u toj oblasti, što nosi ogromne ekološke rizike. Želimo da vlasnike kompanija izvedemo pred sud prema argentinskim zakonima i međunarodnoj regulativi", rekao je Filmus.

Folklandska ostrva

Folklandska ostrva | Foto: Profimedia

 


Argentina tvrdi da je vađenje nafte u vodama Folklandskih ostrva nezakonito, a ambasada Argentine u Londonu je u novembru 2013. saopštila da se lideri britanskih kompanija suočavaju sa zatvorskom kaznom do 15 godina i finansijskom kaznom u vrednosti 1,5 miliona barela nafte, kao i sa konfiskacijom opreme za bušenje i oduzimanjem već izvađene nafte.


Britansko Ministarstvo spoljnih poslova je osporilo tvrdnje Argentine i navelo da "britanska vlada nedvosmisleno podržava pravo naroda Folklandskih ostrva da koristi svoje prirodne resurse radi svoje ekonomske koristi".

Memorijalna ploča u znak sećanja na žrtve Folklandskog rata

Memorijalna ploča u znak sećanja na žrtve Folklandskog rata | Foto: Profimedia

 

Folklandska ostrva pod upravom su britanske krune, ali na njih polaže pravo i Argentina. Na referendumu iz 2013. godine 99,8 odsto građana Folklanda izjasnilo se da žele da njihova domovina ostane britanska prekomorska teritorija.
Do novih tenzija između Londona i Buenos Ajresa dolazi u vreme obeležavanja 33. godišnjice okončanja Folklandskog rata za prevlast nad ostrvima, u kom je pobedu odnela Britanija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP