Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

"BELA UDOVICA"

Britanka organizator masakra u Najrobiju?

Autor: Mondo | 23.09.2013 - 21:51:00h | Komentara: 0

Vođa napada u Keniji je navodno Samanta Lutvejt, koja je poreklom Irkinja i glavna je finansijerka Al-Kaide na istoku Afrike.

Bela udovica

Ona, prema pisanju "Dejli mejla" Finansira i regrutovanje i krijumčarenje mladih muslimana u terorističke kampove za obuku u Somaliji, a ima i svoj ženski džihadistički tim.
Samanta Lutvejt (29) je vođa grupe napadača koja je u kenijskom tržnom centru ubila 69 ljudi.
Samanta je "bela udovica" Džermejna Lindseja, jednog od bombaša samoubica koji su se 7. jula 2005. razneli tokom terorističkih napada u Londonu, tvrdi britanski list "Dejli Mejl".


Britanski list piše da je njeno ime objavila na Twitteru militantna grupa al-Šabab, zajedno sa imenima još osmoro zapadnjaka za koje se tvrdi da učestvuju u napadu u Najrobiju.

"Šerafijah Lutvejt je hrabra dama! Mi smo srećni što je imamo u svojim redovima", napisala je grupa na društvenoj mreži navodeći muslimansko ime koje sada koristi Britanka.

Među napadačima su, prema tvrdnjama te grupe i Liban Adam (23) i Ahmed Nasir Širdun (24) iz Londona.

Pripadnici kenijske vojske su, takođe, primetili Lutvejt.

"Sve kontroliše ta bela žena, ona im naređuje što da rade. Približavamo im se", rekao je jedan vojnik.

Irski list "Indipendent" piše da je Lutvejt zapravo poreklom Irkinja, i da je 2005. godine, još kao tinejdžerka, nekoliko nedelja nakon napada u Londonu nestala zajedno sa dvoje dece, koje je imala s jednim od londonskih bombaša.

Njeno ime se ponovo pojavilo 2011 godine, kada je jedva uspela da izbegne hapšenje, nakon što je policija u njenom stanu u Mombasi pronašla hemikalije slične onima koje je njen suprug koristio za izradu bombe, koju je detonirao na londonskoj stanici. U jednoj elitnoj vili blizu turističkog hotela policija je pronašla municiju, detonatore, automatsku pušku i gomilu novca. Lutvejt, koja je tada putovala sa lažnim južnoafričkim pasošem na ime Natale Faj Veb, je opet je nestala. Kenijska policija ju je optužila da je htela da "naštetiti nevinim civilima" pomoću eksplozivne naprave.

Optuživali su je i da je glavna finansijerka al-Kaide na istoku Afrike, da finansira regrutovanje i krijumčarenje mladih muslimana u terorističke kampove za obuku u Somaliji, kao i da tamo obučava i ženski džihadistički tim.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP