Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

FRKA!

Britanska kraljica u panici zbog Škotske!

Autor: Tanjug | 09.09.2014 - 10:26:00h | Komentara: 0

Kraljica Elizabeta II zabrinuta je zbog mogućnosti raspada Ujedinjenog Kraljevstva i provešće u Škotskoj 18. septembar, kada se održava referendum o nezavisnosti Škotske, piše danas britanska štampa.

Kraljica  Elizabeta  Druga

Kraljica Elizabeta Druga | Foto: Profimedia

Kraljica je, prema pisanju londonskog dnevnika „Dejli mejl“, neposredno posle objavljivanja rezultata najnovije ankete, koji su pokazali da je, prvi put, većina stanovnika Škotske za nezavisnost, razgovarala s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.
„Dejli mejl“ navodi da je u Bakingemskoj palati zavladala panika zbog mogućnosti raspada 300 godina stare Unije.
Mada je kraljica zvanično neutralna prema pitanju nezavisnosti Škotske, izvori dnevnika navode da je, privatno, odlučan pobornik Unije.
„Referendum je stvar naroda Škotske i kraljica je strogo neutralna po tom pitanju, kao i po svim političkim pitanjima. Kraljica će pomno pratiti referendum, kao što radi uvek kada je reč o važnim pitanjima“, rekao je nedavno portparol Bakingemske palate.

Ipak, jedan dobro obavešteni izvor rekao je: „Ne morate da budete genijalni da bi vam bilo jasno da je kraljica unionista. Da li je papa katolik?“ Drugi izvor, blizak kraljevskoj porodici, rekao je: „Kraljica je unionista. Mnogi nas uveravaju da će sve biti u redu, ali u ovom trenutku vlada velika zabrinutost.“

„Dejli mejl“ prenosi i tvrdnju izvora bliskih kraljici da će Elizabeta II u vreme održavanja referenduma biti na odmoru na svom privatnom imanju u Balmoralu, u Škotskoj, u znak podrške „kontinuitetu“.

Škotski premijer Aleks Salmond, koji predvodi Škotsku nacionalističku partiju, najavio je da će kraljica i u nezavisnoj Škotskoj ostati na položaju šefa države, ali jedan od lidera te stranke, Džon Mejson, rekao je da će, u slučaju Elizabetine abdikacije ili smrti, biti održan referendum o monarhiji.

Samo 11 dana pre održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske, najnovija anketa pokazala je da je prvi put većina stanovnika Škotske za otcepljenje od Velike Britanije – 51 odsto, u odnosu na 49 odsto koji su protiv.

Očekuje se da će Kameronova vlada u poslednjem trenutku ponuditi ustupke Škotskoj, među kojima i vraćanje većih nadležnosti, u pokušaju da sačuva Uniju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP