Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NA KORAK OD KONAČNOG USVAJANJA

Britanski parlamentarci podržali zakon o referendumu o EU

Autor: Tanjug | 10.06.2015 - 00:19:00h | Komentara: 0

Poslanici britanskog parlamenta danas su, velikom većinom, podržali plan o održavanju referenduma o ostanku zemlje u Evropskoj uniji.

Britanski parlament Skupština Engleska

Parlamentarci podržali zakon o referendumu o EU | Foto: Profimedia

Za zakon o referendumu glasalo je 544 poslanika, dok je 53 bilo protiv. Zakon su podržali konzervativci i laburisti, dok je protiv njega bila Škotska nacionalna stranka (SNP).

Poslanici su ranije, glasanjem odbacili amandman SNP protiv zakona o referendumu. Današnjim glasanjem, koje je usledilo posle prve debate o ostanku Britanije u EU, zakon o tom pitanju popeo se na još jednu stepenicu u parlamentu, ka konačnom usvajanju, preneo je BiBiSi (BBC).

Šef britanske diplomatije Filip Hamond, rekao je ovim povodom da je cela jedna generacija bila uskraćena da se izjasni o mestu Britanije u EU i da sad poslednju reč treba da kaže javnost.

- Imali smo referendume o Škotskoj, referendume o Velsu, referendume o izbornom sistemu i o regionalnoj skupštini za severoistok. Ali, cela jedna generacija britanskih glasača nije imala šansu da kaže šta misli o našoj vezi s Evropskom unijom. Danas smo im dali to pravo, rekao je Hamond.

Premijer Dejvid Kameron, izabran prošlog meseca za drugi mandat, obećao je da će ponovo pregovarati o odnosima Britanije sa EU i da će onda do kraja 2017. godine raspisati referendum o ostanku ili izlasku iz EU.

On je zbog toga nedavno obišao evropske prestonice u pokušaju da prikupi podršku za reforme koje obuhvataju izbor da se Britanci ne priključe stvaranju još tesnije unije i da imigranti u Britaniji ne mogu dobiti beneficije kao u ostalim zemljama EU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP