Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRVA POMOĆ NA VODI

Brodovi bolnice
američke mornarice!

Autor: | 04.10.2012 - 13:28:00h | Komentara: 0

USNS Komfort i njegov blizanac USNS Mersi su najveći brodovi blonice na svetu. Po veličini prosotrija svrstavaju se kao druga po veličini bolnica u SAD i peta najveća na celom svetu. Rad ovih brodova je za svako poštovanje, zato što putuju okenima i pomažu hiljadama ljudi po celoj zemljinoj kugli.

Brodovi bolnice

USNS Komfort pored nosača aviona klase Nimic, koji je najveći ratni brod na svetu | Foto: Project Hope

Oba broda su ogromna, dužine su 272 metra i težine oko 69.360 tona. Na brodovima se nalazi i mesto za sletanje helikoptera.

U sebi imaju 2000 bolničkih ležajeva, 24 potpuno opremljene operacione sale, radiološku službu, medicinske laboratorije, intenzivnu negu, stomatološku službu, prostorije za fizioterapeutsku terapiju i tretiranje opekotina, apoteku, optometrijsku laboratoriju, CAT skenere i čak četiri fabrike za pravljenje kiseonika.

Brodovi bolnice

Jedno od sletišta za helikoptere na USNS Komfort | Foto: Project Hope

Brod USNS Mersi u sebi poseduje i moćni Lumenis laser za lečenje pacijenata. Ovi brodovi su kompletno opremljne bolnice kojima bi pozavideo i Klinički centar Srbije.

Brodovi bolnice

Operacione sale kojima može zavideti i Klinički centar Srbije | Foto: Project Hope

Ovi bolnički brodovi su nastali od starih brodova američke mornarice. Mersi je originalno bio supertanker SS Vorth koji je sagrađen 1976. godine. Komfort je takođe bio tanker koji je prenosio ulje, sagrađen iste godine. Ovi brodovi, dužine po tri fudbalska terena prerađeni su od strane mornarice kako bi mogli da leče povređene vojnike svuda na svetu.

Brodovi bolnice

Prepuni medicinskih volontera koji pomažu ugroženima | Foto: Project Hope

Ali oni rade i više od lečenja vojnika. Zajedno sa stotinama volontera i nevladinih medicinskih organizacija, oni pomažu i desetinama hiljada civila koje pogode prirodne katastrofe. Ovi brodovi su imali i važnu ulogu posle razornog zemljotresa koji je pogodio Haiti, cunamija koji je pogodio jugo istočnu aziju i razornog uragana Katrina.

Brodovi bolnice

Brodovi bolnice su veličine tri fudalska terena | Foto: Project Hope

Interesasnto je da ovi brodovi na sebi nemaju nikakvo oružje za napadanje - samo za odbranu. Bilo kakav napad na ove brodove smatrao bi se ratnim zločinom po Ženevskoj konvenciji. Posade ovih brodova su striktno civili, stotine medicinskih volontera, kao i stotine volontera iz medicinskog volonterskog programa Houp.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP