Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RAT SE NASTAVLJA

Broj poginulih u Gazi premašio 300, Ban stiže da posreduje! (FOTO)

Autor: Tanjug | 19.07.2014 - 09:35:00h | Komentara: 0

U novima izraelskim vazdušnim udarima u pojasu Gaze danas je poginulo 11 ljudi, a broj ukupno poginulih od pocetka izraelske vojne operacije 8. jula premašio je 300, u trenutku kada se očekuje dolazak generalnog sekretara UN Ban Ki-muna u region da podstakne napore za uspostavljanje prekida vatre.

Posledice jutrašnjeg napada u Gazi

Posledice jutrašnjeg napada u Gazi | Foto: Profimedia.rs

 

Izraelska operacija "Zaštitna ivica", čiji je cilj zaustavljenje prekograničnih raketnih napada, nastavljena je jutros 12-ti dan za redom.

Rano jutros je u napadu kraj džamije u gradu Kan Junisu na jugu ubijeno je sedmoro ljudi, uključujući i jednu ženu, rekao je portparol hitnih službi Ašraf al Kidra. U drugim udarima ubrzo potom ubijeno je još četvoro ljudi. Tako je broj poginulih Palestinaca dostigao 307, dok su na izraelskoj strani ubijeni jedan civil i jedan vojnik.

Ovo je najkrvaviji sukob između izraelske vojske i Hamasa u poslednjih nekoliko godina, a Izrael je spreman da još pojača kopnenu ofanzivu, započetu u četvrtak uveče nakon deset dana udara iz vazduha.

Jeremić i Ban Ki Mun

Jeremić i Ban Ki Mun | Foto: FoNet


Predsednik SAD Barak Obama podržao je pravo Izraela da se brani protiv raketne vatre iz Gaze, ali je apelovao na tu zemlju da učini više kako bi se izbegla smrt nevinih u operaciji koja je već odnela puno života civila, uključujući mnoge žene i decu. Palestinski predsednik Mahmud Abas pokušava da doprinese prekidu vatre i putovao je ovih dana u Egipat i Tursku.

UN su najavile sinoć da će Ban krenuti danas u region i da će pomoći Izraelcima i Palestincima "u koordinaciji s regionalnim i medjunarodnim igračima da se okonča nasilje i pronadje put napred", rekao je podsekretar svetskog tela za politička pitanja Džefri Feltman na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN zbog situacije u Gazi.

Ambasaodori dve strane su se na tom sastanku međusobno krivili za nasilje, izraelski izaslanik Ron Prosor je insistirao da ni jedna zemlja ne bi "tolerisala terorističku" raketnu vatru na svoje građane. Palestinski ambasador Rijad Mansur je čitao naglas imena ubijenih Palestinaca Savetu bezbednsti i u jednom trenutku skoro zaplako, preneo je AFP.

U izraelskoj kopnenoj ofanzivi pokrenutoj desetog dana operacije poginulo je desetine ljudi, a hiljade su bile primorane da pobegnu. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je armiji da bude spremna za "značajno proširenje kopnene aktivnosti". On je na jučerašnjem sastanku užeg sastava vlade, zaduženog za bezbednost diskutovao o još većem proširenju kampanje.
Šef izraelske armije Beni Ganc rekao je da armija "širi kopnenu fazu operacije", upozorivši da će biti teških momenata, aludirajući na dalje izraelske žrtve.

U Gazi je nakon relativnog zatišja u petak nasilje ponovo eskaliralo uveče i pojačano je granatiranje iz tenkova i vazdušni udari.

Medju poginulima je osmoro članova jedne porodice, uključujući četvoro dece, ubijene tenkovskom vatrom u svom domu na severu pojas Gaze. Agencija UN za palestinske izbeglice UNWRA otvorila je 34 svoje škole za one koji beže, a njihov broj je dostigao oko 47.000. Svetski program hrane je saopštio da su podeljne hitne isporuke obroka i vaučeri za hranu za više od 20.000 raseljenih ljudi. Medjutim zbog kopnene operacije očekuje se da broj onih kojima je takva pomoć potrebna dostigne 85.000

Posledice jutrašnjeg napada u Gazi

Posledice jutrašnjeg napada u Gazi | Foto: Profimedia.rs

 
Izrael navodi da je cilj kopnene ofanzive da se uništi mreža tunela Hamasa koji vlada pojasom Gaze, a tunele koristi za prekogranične napade. Netanijahu je rekao da nema garancije za stoprocentni uspeh. Izrael se povukao iz Gaze 2005. godine posle okupacije koja je trajala skoro 40 godina, ali uskoro je kontrolu nad tim područjem preuzeo Hamas silom od sekularnog Fataha i tada je izraelska blokada pojačana, a s njomi raketni napadi na izraelsku teritoriju.

U dva prethodna navrata krajem 2008. i 2012. pokrenuta je vojna ofanzivu na to gusto naseljeno palestinsko područje na obali Sredozemnog mora. Oba puta se Hamas oporavljao i obnavlajo zalihe raketa. Ta organizacija je ove nedelje odbacila inicijativu za prekid vatre Egipta, koju je Izrael najpre prhvatio, ali je posle šest sati nastavio udare na Gazu, jer raketiranje sa te teritorije nije ni prestajalo.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP