Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MASOVNI PROTESTI U SOFIJI SINOĆ ESKALIRALI

Bugari zarobili političare
i osoblje u zgradi Parlamenta

Autor: Ekipa Alo! | 24.07.2013 - 09:06:00h | Komentara: 0

Više od 100 bugarskih poslanika, ministara i novinara izašlo je rano jutros iz zgrade parlamenta, gde su ih proteklih skoro osam časova držali blokiranim demonstranti koji su protestovali protiv korupcije.

Protesti u Sofiji / Foto: Reuters

Demonstranti pred policijom u Sofiji  / Foto: Reuters

Policija je napravila prolaz kroz masu od nekoliko stotina Bugara, koji u proteklih 40 dana protestuju zbog odluke vlade da imenuje medijskog magnata Deljana Pevskog na mjesto šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost, jer to smatraju primjerom privatnih interesa u državnim institucijama.

Masa je opkolila zgradu Parlamenta vičući "Mafija!" i "Ostavka!", a nekoliko demonstranata i najmanje jedan policajac povrijeđeni su u sukobima.

Vlada je tokom prošlog mjeseca povukla svoju odluku, ali to nije umirilo javnost i demonstranti zahtjevaju ostavku administracije.

Protesti u Sofiji / Foto: Reuters

Demonstranti ispred crkve Aleksandra Nevskog u centru Sofije / Foto: Reuters

"Policajci su obavili svoj posao savršeno, mada su se demonstranti ponašali veoma agresivno. Pokušaćemo da pronađemo one koji su kamenicama gađali pripadnike snaga reda i mira i poslanike", rekao je ministar unutrašnjih poslova Cvetlin Jovčev.

Policija je poslanike i ministre izvela iz zgrade oko 3.00 časa u policijskim kombijima. Nekoliko časova kasnije, bageri su krenuli sa uklanjanjem barikada napravljenih od klupa u parku, kontejnera i kamenja.
Predsjedavajući parlamenta Mihail Mikov rekao je da bi današnja sjednica trebalo da bude otkazana i da poslanici ne bi trebali da se vrate na posao dok ne bude uspostavljen javni red i mir. 
  • Protesti u Sofiji / Foto: Reuters | Foto:
  • Protesti u Sofiji / Foto: Reuters | Foto:

Bugarska, koja je najsiromašnija zemlja članica EU, već mesecima je u političkim previranjima. Sadašnja vlada preuzela je dužnost nakon izbora u maju, a već pet nedelje traju protesti protiv koalicione vlade, sa hiljadama ljudi koji su izašli na ulice Sofije i drugih bugarskih gradova, piše BBC.

Demonstracije su izbile nakon kontroverznog imenovanja medijskog mogula Deljana Pevskog za šefa Agencije za nacionalnu sigurnost. Premijer Plamen Orešarski je kasnije ukinuo to imenovanje, ali su protesti nastavljeni.


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP