Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

I NJIH DRMA KRIZA

Bunt u Svetskoj banci, neće štednju!

Autor: Ekipa Alo! | 07.10.2014 - 21:12:00h | Komentara: 0

Osoblje Svetske banke se ponovo pobunilo protiv mera unutrašnje štednje i zatražilo od uprave objašnjenje isplate bonusa pojedinim direktorima.

Svetska banka

Svetska banka | Foto: Wikipedia

Prvi protest je bio u četvrtak, a oko 200 zaposlenih okupilo se u sedištu Svetske banke u Vašingtonu ponovo u utorak, saznala je agencija AFP.
„Ne radi se samo o našim radnim mestima i platama“, pisalo je na letku koji je interno distribuiran uoči ovonedeljnog sastanka predstavnika 188 zemalja-članica na Generalnoj skupštini MMF i Svetke banke.
Latentna mesecima, napetost je porasla s nedavnim otkrićem da je finansijski direktor Svetske banke, Francuz Bertran Badre, dobio 94.000 dolara dodatka na platu – bonusa, dok Banka sprovodi obiman plan smanjenja rashoda koji bi mogao dovesti i do otpuštanja.

U ponedeljak se uprava Banke sastala s predstavnicima udruženja zaposlenih, ali problem nije rešen.

„Osoblje je zabrinuto zbog pravca u kojem ide uprava i netransparentnosti odluka na najvišem nivou“, napisalo je udruženje zaposlenih u internom dopisu izdatom posle tog sastanka.

Udruženje je ocenilo da se uprava ponaša kao da je „zatvorena u kuli od slonovače“, i da ne razume kako su odobreni bonusi dok se od zaposlenih traži da „stegnu kaiš“.

„Nezadovoljstvo osoblja je prirodno i razumljivo u bilo kojoj velikoj organizaciji koja je preduzela reformu ove veličine“, rekao je u utorak za AFP portparol Banke, Dejvid Teis, uveravajući da će Svetska banka posle reforme biti „jača“.

Svetska banka je ranije isplatu bonusa, uprkos štednji, objašnjavala potrebom da „privuče“ i „zadrži“ direktore „velikog kalibra“.

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim od dolaska na tu dužnost 2012. godine, sprovodi restrukturiranje Banke da bi smanjio rashode za 400 miliona dolara tokom tri godine, i povećao resurse da bi Svetska banka ostvarila svoj galvni cilj – iskorenjivanje ekstremnog siromaštva u svetu do 2030. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP