Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DECENIJAMA U NAZAD

Čak 39 profesora muzike seksualno zlostavljalo učenice

Autor: Guardian.co.uk | 09.05.2013 - 09:07:00h | Komentara: 0

Deset učitelja u Mančesteru je označeno kao "glavni osumnjičeni" i verovatno ih čeka suđenje za niz seksualnih prekršaja, uključujući silovanje i neprikladne napade

Silovanje

Silovanje i drugi napadi su trajali decenijama | Foto: Shutterstock

Čak 39 učitelja iz dve vodeće muzičke škole u Mančesteru su pod istragom zbog sumnje da su seksualno zlostavljali svoje učenike, potvrdila je lokalna policija "Gardianu".

Svih deset glavnih osumnjičenih su živi i predavali su u "Čethamovoj muzičkoj školi", u kojoj jedna godina košta 31.000 funti, i u "Royal Northern College of Music" (RNCM). Neki od osumnjičenih i dan danas predaju.
Najviše zlostavljanja navodno se odvijalo 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, iako je zabeležen i jedan slučaj iz 2010. godine.

Više od 50 žrtava?

Do sada jedini osumnjičeni koji je imenovan je profesor muzike Ven Zou Li, koji je uhapšen zbog sumnje da je silovao učenicu u februaru. Li poriče optužbe, ali je suspendovan iz obe škole sve dok se istraga ne završi.
- Protiv 10 pojedinaca su u toku intenzivne kriminalne istrage, a ostali su takođe deo istrage - rekao je Džejmi Daniels, šef detektiva inspektora koji rade na ovom slučaju. Daniels je potvrdio da se istraga sprovodi protiv 39 učitelja, bivših i sadašnjih. Policija je već razgovarala s više od 30 navodnih žrtava, a dobili su informacije da ih ima i desetak više. Trenutno se pripremaju izveštaji koji će se predati tužilaštvu, a koje će potom odlučiti da li ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Očekuje se kako će istraga trajati najmanje godinu dana.

Istraga počela u februaru ove godine

Sve je počelo u februaru kada je Mihael Bruner, bivši sekretar muzičke škole u Čethamu, proglašen krivim za neprikladne napade na učenicu Frensis Andrade. Ona se ubila pošto je policiji dala dokaze protiv njega. Međutim, to je ohrabrilo i druge žrtve da progovore u nadi da njena smrt neće biti uzaludna.Ipak, on nije jedan od desetorice glavnih osumnjičenih u ovoj istrazi.

Stavljao im ruke na svoj penis

- Od ovih 10, troje ili četvero su optuženi za silovanje ili neprikladne napade više žrtvi - potvrdio je Daniels. Uz njih, Daniels je rekao da bi još petero učitelja sigurno završilo na sudu da nisu umrli. Jedan od njih je profesor klavira Rajszard Bakst, koji je umro 1999. Njegove brojne žrtve su rekle da im je on, dok su one svirale, milovao grudi i stavljao njihove ruke na svoje penis u erekciji.

Zlostavljanje trajalo "čitavu večnost"

Takođe, sprovodi se istraga protiv još 12 drugih profesora muzike, ali tek na osnovu nagađanja pa se mole žrtve da se jave kako bi optužnice mogle da budu podignute. Još 12 učitelja je optuženo za neprikladno ponašanje koje verovatno neće završiti s kriminalnim optužbama. Na primer, neki slučajevi su prestari, ili je bila reč o seksualnoj aktivnosti koja u to vreme nije bila protiv zakona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP