Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SUDAR DIVOVA!

Čak 93 odosto glasača za pripajanje Rusiji!
Putin: Uvažićemo rezultete referenduma na Krimu!
Brisel: Mi nećemo!

Autor: A.O. | 16.03.2014 - 18:55:00h | Komentara: 0

Prema izlaznim anketama, 93 odsto birača glasalo za pripajanje Krima Rusiji, javlja Raša tudej. Evropska unija je danas zvanično osudila održavanje referenduma na Krimu i najavila da će već sutra odlučivati o sankcijama, dok je Vladimir Putin rekao Angeli Merkel da je današnji referendum o statusu Krima u saglasnosti sa normama međunarodnog prava i da će Rusija uvažiti izbor žitelja.

Herman Van Rompej

Herman Van Rompej | Foto: AP

"Referendum je nelegalan i nelegitiman. Rezultati neće biti priznati", naveli su u zajedničkom saopštenju predsednici Evropskog veća i Evropske komisije Herman van Rompej i Hoze Manuel Baroso.

U saopštenju se navodi da će ministri spoljnih poslova sutra na sastanku u Briselu razmatrati mogućnost uvođenja novih sankcija, prenio je AFP.
Prethodno je Bela kuća saopštila da će se Rusija, ukoliko njen predsednik Vladimir Putin ne popusti u vezi sa pitanjem Krima, suočiti sa sankcijama Zapada, koje će naneti štetu ruskoj privredi i smanjiti uticaj zvanične Moskve u svetu.
Viši savetnik američke administracije Danijel Fajfer izjavio je i da se podrška novoj ukrajinskoj vlasti "na svaki mogući način" nalazi na vrhu liste prioriteta administracije predsednika SAD Baraka Obame, javila je agencija AP.
On je u izjavi za Televiziju En-Bi-Si rekao da Putin može da bira da li će nastaviti da izoluje Rusiju, smanji njen uticaj i dodatno ugrozi privredu, ili učiniti pravu stvar.

Vladimir Putin

Vladimir Putin smatra da se referendum na Krimu realizuje u punoj saglasnosti sa normama međunarodnog prava.

Međutim, u saopštenju objavljenom nakon telefonskog razgovora Putina i Merkelove navedeno je da je "Putin skrenuo pažnju da se izražavanje volje stanovnika poluostrva realizuje u punoj saglasnosti sa normama međunarodnog prava, između ostalog člana jedan Povelje UN, koja utvrđuje princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda. Naglašeno da će Rusija uvažavati izbor žitelja Krima".

Predsednik Rusije je ponovo izrazio zabrinutost zbog toga što radikalne grupe uz popustljivost vlasti u Kijevu "podižu napetost u istočnim i jugoistočnim regionima Ukrajine".

Kremlj navodi da je obavljena konstruktivna razmena mišljenja o mogućem upućivanju misije OEBS za nadzor situacije u Ukrajini.

Merkelova za veće prisustvoo OEBS-a u Ukrajini

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas u telefonskom razgovoru rekla ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da bi u Ukrajinu trebalo poslati više posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), što je Putin pozdravio, saopštio je danas portparol Merkelove.

"Kancelarka je predložila da se brzo uveća prisustvo OEBS-a u Ukrajini i da se pošalje veći broj posmatrača na krizne tačke, naročito u istočnoj Ukrajini", saopštio je portparol Merkelove, Štefan Zajbert, a prenosi Rojters.

Po Zajbertu, ovaj predlog je naišao na Putinovu pozitivnu reakciju i on je obećao da će u tom smisli dati instrukcije ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

Merkel je u ovom razgovoru, kako prenosi Zajbert, kritikovala pokušaj Rusa da u subotu pokušaju da prodru na komad zemlje koji pripada Hersonu - regionu u susedstvu Krima.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je, inače, danas zatražio da posmatrači OEBS-a budu hitno poslati na jug i istok Ukrajine, "uključujući i Krim".

Razgovor je održan na inicijativu Merkelove a sagovornici su se dogovorili da nastave sa razmatranjem tih pitanja u daljim kontaktima, uključujući kontakte šefova diplomatije.

Kremlj navodi da je Merkelova, takodje, čestitala Putinu na uspešnom organizovanja Paraolimpijskih igara u Sočiju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP