Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AFERA HSBC

Čak je i direktor banke krio milione!

Autor: Tanjug | 23.02.2015 - 11:31:00h | Komentara: 0

Neto profit najveće evropske banke po tržišnoj vrednosti, HSBC, potonuo je prošle godine 16 odsto na 13,7 milijardi dolara (12 milijardi evra) sa 18,7 milijardi dolara iz 2013, u svetlu geopolitičkih tenzija i restrukture poslovanja grupacije.

Profit iz 2014. je razočarao, a težak četvrti kvartal bacio je u senku napredak ostvaren u prethodna tri tromesečja, izjavio je izvršni direktor banke Stjuart Guliver, a prenela agencija AP.

HSBC nije želeo da komentariše pisanje medija

HSBC nije želeo da komentariše pisanje medija | Foto: Profimedia.rs

 
Razočaravajući rezultati saopšteni su u vreme kada se HSBC suočava sa brojnim optužbama da je njena švajcarska filijala pomagala bogatašima da utaje porez. Britanski list Gardijan danas piše da je i sam Guliver imao privatni račun u švajcarskoj grani HSBC na kom je držao milione dolara.
Gardijan navodi da je Guliver u Švajcarskoj držao oko 7,6 miliona dolara 2007. na računu registrovanom na kompaniju Vorčester ekvitiz iz Paname. Guliver, koji živi u Britaniji, ali je prijavljen u Hongkongu, naveden je kao vlasnik računa.
HSBC nije želeo da komentariše pisanje medija, ali je Guliverov portparol rekao za Gardijan da je direktor banke na švajcarskom računu držao bonuse koje je primio pre 2003, kada se preselio iz Hongkonga u London. Guliverovi advokati navode da su svi porezi u Hongkongu plaćeni, a da su britanske vlasti obaveštene o postojanju njegovog švajcarskog računa.

Podsećamo, biznismeni Vuk Hamović i Zoran Drakulić, kao i fudbalska legenda Dragan Stojković Piksi, nalaze se na listi od oko 50 osoba povezanih sa Srbijom koji su imali račune u švajcarskoj ispostavi banke HSBC.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP