Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

JEDVA NAĐOŠE GROBLJE

Carnajev sahranjen
na groblju u Dosvilu, Virdžiniji!

Autor: Ekipa Alo! | 11.05.2013 - 13:23:00h | Komentara: 0

Osumnjičeni za bombaški napad na Bostonskom maratonu Tamerlan Carnajev sahranjen je na seoskom groblju u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, što je izazvalo bes pojedinih pripadnike lokalne islamske zajedince koji su rekli da im se niko nije obratio i iznenadilo zvaničnike koji su rekli da nisu o tome bili obavešteni.

Tamerlan Carnajev

Tamerlan Carnajev | Foto: AP

Lokalni zvaničnici rekli su da će ispitati da li su tom prilikom poštovani svi zakoni i mogli bi da traže da se telo premesti ako se pokaže da sahrana nije legalna. Oni su izrazili bojazan da bi grob Carnajeva mogao postati mesto hodočašća za antiamerički nastrojene simpatizere.
Sahrana je obavljena ove nedelje, čime je okončana potraga za zajednicom voljnom da primi telo, koje je do tada bilo u mrtvačnici u Masačutešu jer su groblja u nekoliko saveznih država odbijala da ga prime.
Carnajev je ubijen 19. aprila dok je pokušavao da pobegne posle obračuna sa policijom. Njegov mladji brat Džohar kasnije je uhvaćen i sada je u zatvoru. Braća poreklom iz Čečenije optužena su da su 15. aprila podmetnula dve improvizovane eksplozivne naprave kod cilja Bostonskog maratona. Eksplozije su ubile tri osobe i ranile 260.
Njihov stric, Ruslan Carni, preuzeo je odgovornost za telo pošto je Tamerlanova žena, Ketrin Rasel, rekla da želi da ga preda muževljevoj rodbini. Carni je rekao da je njegov bratanac zakopan na groblju u Dosvelu, zahvaljujući pomoći verske zajednice.
Desetine zajednica odbilo je da primi telo, mnoge iz straha od vandalizma na grobljima i protesta javnosti.
Savetnica za mentalno zdravlje Marta Mulen rekla je za Asošiejted pres (AP) da je ponudila svoju pomoć kada je na radiju slušala o teškoćama sahrane.
Mulen, koja kaže da nije jedina pomogla, poslala je imejlove raznim organizacijama da vidi šta može učiniti. Odgovorila joj je Islamska pogrebna služba Virdžinije, koja je obezbedila mesto na groblju Al-Barzah.
Šerif Toni Lipa i lokalni zvaničnik Flojd Tomas rekli su da nikakvi državni ili lokalni zvaničnici nisu bili obevešteni da će Carnajev biti sahranjen u njihovom mestu.
Dozvole zvaničika nisu potrebne ako su ispoštovani propisi. Lokalni zvaničnici rekli su da ne žele da se njihov okrug pamti kao mesto na kojem je zakopan neko ko je povezan sa takvim zločinom ali da po tom pitanju verovatno neće moći ništa da učine.
Imam Amar Amonete (Amonette) Islamskog centra Virdžinije rekao je da
se niko nije obratio njegovom centru, već da se Mulen obratila odvojenoj organizaciji, Islamskoj zajednici šireg Ričmonda.
"Cela ovdašnja islamska zajedinca je besna. Iskreno, besni smo što nismo dobili nikakva obaveštenja. Sve je učinjeno nama iza leđa", rekao je Amonet i dodao da "nema nikakvog smisla" da Carnajev bude zakopan u Virdžiniji.
Carnajeva majka rekla je da je Rusija odbila da se njegovo telo vrati u zemlju kako bi ona mogla da ga sahrani u Dagestanu.
Ruski zvaničnici nisu želeli da komentarišu to pitanje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP