Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DA LI JE MOGUĆE?

Čekao smrtnu kaznu 30 godina, a onda su ga oslobodili (VIDEO)

Autor: A.O. | 12.03.2014 - 14:34:00h | Komentara: 0

Lažni svedok, neiskusni advokati, nedostatak dokaza i porota, faktori su koji su uticali da nevin Afroamerikanac provede u zatvoru 30 godina, čekajući smrtnu kaznu, sve dok nije dokazana njegova nevinost

Glen Ford

Glen Ford | Foto: Screenshot "You tube"

Glen Ford (64) iz Luizijane robijao je 30 godina, čekajući na izvršenje smrtne kazne, a zatim je oslobođen nakon što je dokazana njegova nevinost.

Ford je 1983. uhapšen po optužbom da je počinio ubistvo vlasnika zlatare, Izadora Rozmana, za kojeg je povremeno radio. Iako je sve vreme tokom suđenja branio svoju nevinost, 1988. godine izrečena mu je smrtna presuda, piše Telegraf.

Američki mediji izneli su u javnost propuste vođenja istrage i nelogičnosti u suđenju, koje se odvijalo na osnovu dokaza koji nisu bili dovoljni za ovakvu resudu. Forda je prvobitno optužila jedna žena, koja je potom priznala da je lagala, a za koju se ispostavilo da je devojku drugog osumnjičenog za ovaj zločin.

Osim nje, nikakvih svedoka nije bilo, niti je ikada pronađeno oružje kojim je počinjeno ubistvo. Da nesreća za nevinog Forda bude još veća, njegov slučaj vodili su advokati koji nikada pre toga nisu radili na slučaju ubistva.

Afroamerikancu Fordu presudila je porota sačinjena od belaca. Trideset godina kasnije, sudija Okružnog suda, Ramona Emanuel, odbacila je presudu i osuđenika proglasila nevinim.

- Kada sam otišao u zatvor moji sinovi bili su bebe, a sada i oni imaju svoju decu – izjavio je Ford koji žali za godinama koje nikada neće moći da vrati.

Prema zakonu države Luizijane, predviđena je novčana odšteta za sve zarobljenike koji su pušteni sa robije zbog pogrešne presude, a odšteta iznosi od 18.000 evra po odležanoj godini do maksimalnih 180.000 evra.


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP