Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IZA METALNE ZAVESE

Ceo svet se pita: Da li je Kim Džong Un uopšte živ?

Autor: A.O. | 07.10.2014 - 19:19:00h | Komentara: 3

U svetu se pažljivo osluškuje šta se događa iza metalne zavese Severne Koreje.

Diktator sa nuklearnim oružjem: Kim Džong Un

Diktator sa nuklearnim oružjem: Kim Džong Un | Foto: AP

Na spektakularnom dočeku 150 sportista, u centru Pjonjanga, okupilo se više hiljada stanovnika glavnog grada Severne Koreje. Došli su da pozdrave i obaspu cvećem sportske junake koji su bili ogrnuti nacionalnom zastavom i koji su se na Azijskim igrama "pokupili" čak 11 zlatnih i 11 srebrnih medalja. Bio je tu državni i vojni vrh, a hiljade zastava vijorilo se duž ulica. Svi su bili tu, ali je nedostajao jedan čovek, vidovit vođa Kim Džong Ung.
Iako je tridesetjednogodišnji tiranin poznat kao sportski fanatik, propustio je priliku da se pojavi na ovom veličanstvenom događaju, što je odmah pobudilo brojne sumnje i pitanja. Međutim, to što nije došao na ovu manifestaciju i nije razlog da se izazove toliko čuđenje javnosti, jer već mesec dana Kim Džong Un nije kročio u javnost. Javnost se nakon ovog događaja uzburkala i odmah su počele spekulacije: Gde je? Da li je bolestan? Da nije možda u pitanju državni udar? Da li je uopšte živ?
Dodatni povod za nagađanja stigao je iz Sula gde je vicemaršal Korejske narodne armije Hvang Pjong So, drugi čovek po moći u Severnoj Koreji, dogovorio obnovu razgovora između Severne i Južne Koreje koji su prekinuti još 2009. godine. Premda se tako dug izostanak Kim Džon Una iz javnog života nije dogodio pre ovoga, ipak je prerano za dalekosežne žaključke.
Naime, nikada ni jedna država, od Kine do Japana, preko Južne Koreje i Velike Britanije, do SAD i Rusije nije imala u višim državnim, partijskim i vojnim strukturama Severne Koreje svoje špijune, što je i uzrok što se nikada nije znalo šta se tačno događa u toj državi. Tako se, na primer, za važna dešavanja, poput smrti Kim Li Sunga i Kim Jong Ila, kao i za likvidaciju Jang Sung Teka, ujaka Kim Džong Una, nije znalo. Pa se tako kasnilo i sa saznanjima o testiranju dalekometnih raketa. Pa tako, dok se o drugim autoritarnim državama ako dođe do većih promena znalo, o Severnoj Koreji nije se znalo skoro ništa.

Kim Džong Un  sa generalima

Kim Džong Un sa generalima

I danas je tako, i skoro je nemoguće da se zaključi šta se događa iza zidina Pjonjanga u kojem živi politička i vojna elita. Sigurno je da unutar državnog, partijskog i vojnog establišmenta postoji veliki broj onih koji bi se rado oslobodili Kim Džong Una jer su njegove reakcije nepredvidive, prenosi „Srbija Danas".
Ono što se, međutim, može zaključiti na osnovu toga da se Kim i do sada obračunavao sa neprijateljima, ali i sa najbližim rođacima i najodanijim saradnicima svog oca, je to da u državnom, partijskom i vojnom vođstvu niko nema sigurnost bez obzira da li je na visokoj državnoj funkciji ili ne. Svakako je problem za ovog državnika i to što u vrhu vlasti nema svoje ljude i uvek mora da bude na oprezu.
U svetu se pažljivo osluškuje šta se događa iza "metalne zavese" Severne Koreje. Seul i Peking svakako nemaju ništa protiv toga da se oslobode Kim Džonga Una, jer su svi frustrirani njegovim ponašanjem. Kina i Južna Koreja, sa druge strane, saglasne su da je "Kim deo problema na Korejskom poluostrvu, ali da je i deo rešenja. I zbog toga se prema njemu treba odnositi s poštovanjem", pa njima nikako ne bi odgovaralo nasilno urušavanje režima.
U tom slučaju Kinu, Južnu Koreju i Japan preplavili bi milioni izbeglica bez novca, posla, radnih navika i drugačijeg mentaliteta, što bi stvorilo humanitarne i političke probleme. Istovremeno, Kina se pribojava promena koje bi u Severnu Koreju dovele američke vojnike, pa se ponaša u skladu sa načelom bolje okrutni diktator, nego američka vojna sila.
Poslednji komentari
  • Lune Vreme: 07.10.2014 21:29h

    Pa, zabrinuti svet neka ukine kojekakve mahom neopravdane,ucenjivacke sankcije pa ce biti manja opasnost od talasa izbeglica, jer kada djavo odnese salu, svaki izbeglica ce uz pasos da dobije i kalasnjikov "da se snadje".

  • Marko Vreme: 08.10.2014 00:50h

    Znamo samo za tebe,dragi Vođo.Do smrti sa tobom.

  • fikus Vreme: 08.10.2014 22:08h

    si-fu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP