Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠOKANTNI DETALJI

CIA: "Britanski tajni agenti jedva su spasili Pavelića od hapšenja"

Autor: Jutarnji.hr | 24.04.2014 - 11:12:00h | Komentara: 3

Zapisi američkih agenata potvrđuju dosadašnje spekulacije o bekstvu "poglavnika" NDH. Antu Pavelića, bivšeg poglavnika kvislinške Nezavisne Države Hrvatske, nakon bekstva iz Zagreba na svojoj teritoriji u Rimu skrivao je Vatikan.

Pavelić

Ante Pavelić: foto: arhiva Jutarnji list

Ovu informaciju, o kojoj se i ranije špekulisalo, potvrđuju dokumenti koje je nedavno deklasifikovala američka Centralna obaveštajna agencija (CIA).

Osim toga, beleška koja je napisana 8. novembra, 1947. godine u Stožeru mediteranskih operacija američke vojske dokazuje da su Amerikanci i Britanci u leto te godine planirali da uhapse Pavelića, ali taj plan nije sproveden.

Pavelić

Otvorena dokumentacija CIA o praćenju Pavelića

Ante Pavelić iz Zagreba pobegao je sa porodicom 6. maja, 1945. godine u Austriju gde je boravio u američkoj okupacionoj zoni. Odatle se sa lažnim peruanskim dokumentima pod imenom don Pedro Goner i prerušen u sveštenika, prebacuje u Italiju. Stiže do Rima gde ga, kako potvrđuje otkrivena beleška, pod svoje okrilje uzima Vatikan i papa Pije XII, bivši vatikanski nuncije u nacističkoj Nemačkoj.

U Rimu su vrlo brzo nakon pada NDH sveštenik Krunoslav Draganović i skupina sveštenika i redovnika vezanih uz zavod Svetog Džeronima uspostavili mrežu koja je trebala omogućiti pripadnicima kvislinškog režima da se prebace na tada najsigurniju lokaciju, u zemlje Južne Amerike: omiljena su odredišta bili Argentina, Paragvaj i Brazil. Tada su, naime, u tom delu sveta na vlasti većinom bile vojne hunte. O toj mreži u drugoj belešci, od 12. februara 1947. godine, iscrpno piše posebni agent Robert Klejton Mad iz američke kontraobaveštajne službe.

Pavelić

Dokument CIA potpisan od strane G.F. Blunda


On je uspeo naći insajdera u zavodu Svetog Džeronima koji ga je detaljno izveštavao o stanju u toj instituciji koja se nalazi u samom središtu Rima, ali je pod upravom Vatikana. Prema Madovim saznanjima, onde su boravili visoko pozicionirani funkcioneri vlasti NDH - zapovednik vazdušnih snaga Vladimir Kren, dr. Vjekoslav Vrančić, zamenik ministra spoljih poslova, ali i Đorđe Perić, ministar propagande u srpskoj vladi Milana Nedića. Ali ne i Pavelić.
Agent Mad u belešci upozorava kako se priprema operacija da se u Južnu Ameriku prebace Pavelić i Kren pa nakon toga američke službe pokreću operaciju lociranja Pavelića. Zadatak je preuzeo pukovnik G. F. Blunda, autor novodeklasifikovane beleške, koji dolazi u Rim 11. avgusta 1947. godine i stupa u kontakt s američkim i britanskim agentima. Nakon toga zaključuje kako svi podaci “pokazuju da Paveliću utočište pruža Vatikan”.
Blunda želi da se krene u zajedničku operaciju hapšenja, ali navodi da ga britanski diplomata i obaveštajac Bendal “pokušava izmanipulisati” kako bi akciju izvele samo američke snage, a Britanci ostali čistih ruku. Blunda to odbacuje jer “nije u američkom interesu”. Naime, “američke obaveštajne agencije koriste brojne Hrvate kao informatore. Poznato je da je značajan broj tih Hrvata lojalan Pavelićevim antikomunističkim aktivnostima i katoličkom fanatizmu”. Stoga Blunda, Bendal i još jedan Britanac, Veršojl, dogovaraju sledeći plan. Obe strane će imenovati po jednog oficira koji će biti u pripravnosti u slučaju da Pavelić napusti Vatikan.
Veršojl ipak mora organizovati italijanski policijski tim koji bi asistirao Britancima i Amerikancima i u završnici preuzeo na sebe samo hapšenje, da ne bi došlo do diplomatskog incidenta. U tom bi trenutku Britanci i Amerikanci izvestili italijanske vlasti da je uhapšeni traženi ratni zločinac Ante Pavelić i stvar bi bila rešena. Samo u slučaju vanrednih okolnosti hapšenje bi zajednički obavili Britanci i Amerikanci, a onda rešavali probleme s Italijanima.
Veršojl je rekao kako je Pavelić poslednji put negde u julu viđen kako šeta rimskom Via Korso Umberto, dakle izvan Vatikana, a sa njim je bio jedan od njegovih telohranitelja, Kadnerik. Pavelić je bio kratko ošišan i odeven u monašku odora, a Veršojl je rekao kako zna tačnu lokaciju u Vatikanu u kojoj Pavelić boravi (prema jednom drugom dokumentu američke kontraobaveštajne službe reč je o Via Đakomo Veneciana broj 17-C, drugi sprat). Stoga se on, navodi Blunda, trebao pobrinuti da Pavelića izmami van Vatikana i zatim prema dogovorenom planu uhapsi. Ali, nakon sastanka održanog 11. avgusta ništa se nije dogodilo puna tri meseca. Britanci su Blundi samo sugerisali da nisu u mogućnosti da izvuku Pavelića iz Vatikana.
Autor beleške u to ozbiljno sumnja, a kao potvrdu navodi kako su Britanci Paveliću ranije te godine omogućili da pobegne iz Đenove kad je tamo izvršena racija i hapšenje kvislinga koji su planirali da iz tog lučkog grada krenu na put za Južnu Ameriku. Budući, dakle, da su Britanci neskloni operaciji hapšenja Pavelića, pukovnik Blunda smatra da se to uopšte neće dogoditi.
Američki obaveštajac ističe kako je verovatno da je Pavelićeva porodica u Firenci, a prema informacijama američkog agenta iz Vatikana, smatra potpuno pouzdanim da je i "poglavnik" tamo i da je nedavno bio podvrgnut operaciji. Pukovnik na kraju beleške ističe kako je šalje brigadiru Fričeu lično zbog “mogućih implikacija umešanosti Vatikana u skrivanju ratnih zločinaca”.
Poslednji komentari
  • maja Vreme: 24.04.2014 11:59h

    Opte je poznato da su nas Britanci upropastili podrzavsi posleratnu vlast,zatim bombardovanjem na kraju drugog svetdkog rata kao i ovo poslednje bombard.zvano milosrdni andjeo.a o specijalnom ratu i tajnim sluzbama i drugim zlocinstvima da ne govorimo.nikad nisu forsijali istinu u pogledu Jasenovca,Prebilovaca i drugih stratista,

  • maja Vreme: 24.04.2014 12:05h

    Nego muka prosla,pece,al su teske ove sad,vise nss gine u saobr.nesrecama,vrsnjackom nasilju,davljenju dece

  • boban Vreme: 24.04.2014 14:09h

    Pogled koji ubija! Vatikan mu dao utočište i tako ga nagradio za sva zlodela koja je učinio.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP