Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠOKANTNO!

CIA: Znate li da uvek znamo gde ste?!

Autor: B92 | 21.03.2013 - 16:57:00h | Komentara: 1

Gostujući na tehnološkoj konferenciji „GigaOM's Structure:Data conference“ u Njujorku, Ajra „Gas“ Hant govorio je o načinima na koji ta agencija prikuplja podatke i njihovom značaju.

"Bilo koji podatak dobija na vrednosti tek onda kada možete da ga povežete sa nečim što će se dogoditi u budućnosti", objasnio je Hant, dodajući da je svet sve više preplavljen porukama, tvitovima i video zapisima, i da CIA želi da sakupi sve to.
"Vi ste hodajuća platforma sa senzorima", kazao je Hant okupljenim zaljubljenicima u tehnološke novotarije, primećujući da svi imaju telefone i tablete sa kamerama, detektorima svetla, dodacima za geo-lociranje...
"Svesni ste činjenice da neko sve vreme zna gde ste vi, jer nosite sa sobom telefon, čak i kada je on isključen. Znate to, nadam se? Da? Pa, trebalo bi!"
Iako je malo vremena posvetio zaštiti podataka u online sferi, Hant je napomenuo da se tehnologija danas toliko brzo razvija, pa bi svi trebalo da se upitamo šta su naša prava i ko poseduje podatke o nama.
Njegovo predavanje dolazi svega nekoliko dana nakon što je objavljeno da je CIA sa Amazonom potpisala desetogodišnji ugovor, vredan šesto miliona dolara, koji se tiče razvoja cloud servisa. Iako nije potvrdio pisanja medija, Hant je u više navrata govorio o cloud servisima i njihovom značaju u današnjem svetu.
Tokom svog govora dotakao se i razvoja aplikacija za mobilne telefone, dodatno raspirujući debatu šalom o distopijskoj budućnosti u kojoj će samoupravljajući automobili terati ljude da idu po namirnice u prodavnice.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • tu sam Vreme: 21.03.2013 17:39h

    Ako znate gde sam dođite da me uhvatite za..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP