Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GRČKI PREMIJER NA REFERENDUMU

Cipras: Dan pobede demokratije! (FOTO+VIDEO)

Autor: Tanjug | 05.07.2015 - 12:21:00h | Komentara: 0

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je danas dan pobede demokratije i da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini, jer će se građani o tome izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

Premijer Aleksis Cipras, danas na referendumu

Premijer Aleksis Cipras, danas na referendumu | Foto: Profimedia.rs

- Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke - rekao je Cipras, nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini, gde je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).

Pogledajte Ciprasa na današnjem referendumu:



Grčki premijer je dodao da današnji referendum o predlozima međunarodnih poverilaca šalje poruku da Grci prihvataju ujedinjenu Evropu, ali da žele da žive dostojanstveno, prenela je agnecija AP.

 - Danas je dan pobede, jer je demokratija sama po sebi pobeda, ona je radost. A kada demokratija prevaziđe strah, onda ona postaje spas i izlaz. Grčki narod danas šalje veoma snažnu poruku. Poruku dostojanstva i odlučnosti. Poruku da je izbor u njihovim rukama. Niko ne može ignorisati volju naroda za životom. Da živi sa odlučnošću i uzme sopstveni život u svoje ruke -  rekao je Cipras.

 - Uveren sam da ćemo od sutra utreti put za sve narode u Evropi. Put povratka na osnovne vrednosti demokratije i solidarnosti u Evropi, uz slanje snažne poruke odlučnosti o tome da ne želimo samo da ostanemo već i da živimo dostojanstveno u Evropi - poručio je predsednik grčke vlade, izveštava britanski Gardijan.

Cipras je poručio i da je referendum pobeda nad strahovima i ultimatimuma, kao i da želi pobedu opcije "ne", što će ojačati pregovaračku poziciju Atine i obezbediti bolji sporazum sa kreditorima radi izbegavanja bankrota i bankarskog kolapsa Grčke.

Dolazak Ciprasa na glasanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i celog sveta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.
Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP