Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BURNO U EVROPSKOM PARLAMENTU

Cipras: Novac od kreditora išao je evropskim bankama!

Autor: Agencije | 08.07.2015 - 11:20:00h | Komentara: 2

Grčki premijer Aleksis Cipras je izjavio da novac od međunarodnih kreditora nikada nije stizao do grških građana, već da je odlazio na spasavanje evropskih banaka! Cipras je održao dugo očekivani govor u Evropskom parlamentu koji je izazvao dosta bure.

Aleksis Cipras

Aleksis Cipras posle obraćanja novinarima | Foto: Profimedia

Cipras je izrazio uverenje da će Grčka ispuniti zahteve kreditora pre istoka roka u nedelju, za pronalazak rešenja i postizanje dogovora o finansijskoj pomoći toj zemlji, kojoj preti izlazak iz evrozone.”Ne smemo da dozvolimo da Evropa bude podeljena”, rekao je Cipras u govoru pred Evropskim parlamentom i nastavio:

“Uveren sam da ćemo u naredna dva do tri dana biti u stanju da ispoštujemo obaveze koje su najboljem interesu Grčke i evrozone. Preuzimam punu odgovornost za ono što se dogodilo u proteklih pet meseci i uveravam vas da su Grci u proteklih pet godina uložili ogroman napor. Želimo sporazum koji će podrazumevati kredibilne reforme, uz najmanje moguće recesivne mere, i uz agendu rasta. Naš predlog predviđa restrukturiranje duga, što ne smemo smatrati tabu temom”, rekao je on, a prenosi grčka novinska agencija AN.


“Želim da budem jasan, predlozi za restrukturiranje duga neće opteretiti evropske građane. Novac od kreditora nikada nije stizao do grčkih građana, već je odlazio na spasavanje evropskih banaka”, dodao je Cipras.
On je poručio da javni dug Grčke mora da bude održiv, da je Atini potreban sporazum sa susedima koji pokazuje da postoji “svetlo na kraju tunela” i koji podrazumeva kredibilne i neophodne reforme.

Braneći se od napada evropskih poslanika, Cipras je u ponovnom obraćanju u Evropskom parlamentu priznao da je njegova vlada u poslednjih pet meseci više vremena uložila u pregovaranje, nego u upravljanje zemljom.
“Imali smo fiskalnu omču oko vrata, mislili smo kako da održimo privredu u životu”, rekao je grčki premijer, dodajući da je njegova vlada značajno smanjila utaju poreza i odbacujući kritike da nije učinila ništa da reformiše grčku ekonomiju.
“Želim vašu podršku da bismo promenili Grčku. Svima nam je jasno da ovo nije debata o jednoj zemlji, već o budućnosti EU, Evrope. Imamo ideološke razlike, podeljeni smo po nekim pitanjima, ali ovo je ključni trenutak da udružimo snage”, rekao je on.
“Kada govorimo o Grčkoj, neizbežna referenca je antička tragedija. Sofokle nas je naučio da je najveći od svih ljudskih zakona pravda. Mislim da je to nešto što moramo da upamtimo”, dodao je Cipras.
“Nemam nikakav tajni plan za ‘grekzit’. Želim održiv sporazum, to je ono za šta se borim. Rezultat referenduma je mandat za pravedniji sporazum, a ne za raskid veza s Evropom”, poručio je premijer Grčke.
 

Veber optužio Ciprasa da je lažov!
Obraćanje Aleksisa Ciprasa EP obeležile su teške reči i žustra rasprava u Strazburu. Šef največe političke grupacije u EP, nemački poslanik Manfred Veber optužio je grčkog premijera da je lažov i da ovakvim govorom obmanjuje javnost. „Vaše ‘ne’ prelomiće se preko leđa građana evropskih zemalja koje su vam pozajmljivale novac“, izjavio je nemački poslanik.
Veber je poručio Ciprasu da je izabrao loše društvo, aludirajući na oduševljenje poslanika krajnje desnice u EP njegovim izlaganjem.
Gotovo svi predstavnici najvećih političkih grupa u EP optužili su Aleksisa Ciprasa za neodgovornosti koju je pokazao raspisivanjem referenduma u Grčkoj i odbijanjem mera šrednje evropskih kreditora. Konzervativci su Aleksisa Ciprasa optužili da čeka da bude izbačen iz evropske monetarne unije kako bi mogao da glumi mučenika.
 

Poslednji komentari
  • Vo Nguyen Giap Vreme: 08.07.2015 12:09h

    Cipras samo govori istinu. Vicekancelar Nemačke Sigmar Gabrijel, izjavio je juče: "...da će se evrozona raspasti, ako se Grčkoj dozvoli otpis dugova, jer će Španija, Portugal i još neke zemlje, krenuti sličnim putem." Znači banksteri, imaju u rezervi još nekoliko država koje drže u šaci? Nije ih sram i stid da ovako otvoreno nastupe, ološ belosvetski? Neće se raspasti evrozona već zelenaške šeme. Sad se bar zna da će EU otići u istoriju zbog čiste pohlepe i arogancije. Koliko u tim dugovima ima pravog, a ne fiktivnog novca? Koliko ima u njemu kamata, provizija, troškova na podmićivanje? Neka im te dugove vraćaju "siromašni" bogataši i politička "elita" , koju su korupcijom postavili na vlast, a bila je ključna u zaduživanju Grčke. Srbija je već odavno zagazila u trag Grčke. Setite se bezbrojnih kredita po "povoljnim uslovima", koje su potpisivali domaći "miljenici sudbine".

  • Srbija Vreme: 09.07.2015 20:51h

    Ne mogu da verujem.Koliko cete jos puta ponoviti:"Sta je sa nasim gradjanima?" Jesu li to msloletna deca?O cemu procate.... Samo plasirate pricu da bi povecali netrpeljivost medju ljudima.. Da li su puskom oterani u Tunis? Upozoravani su vise puta...Apelovslo se da odustanu..Nisu hteli ...i ko je sad kriv.. Opet drzava...Neverovatni ste..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP