Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GRČKI PREMIJER NE POPUŠTA

Cipras: Sporazum moguć, ali bez smanjenja penzija

Autor: Tanjug | 09.06.2015 - 10:35:00h | Komentara: 0

Grčka bi mogla da postigne dogovor sa međunarodnim kreditorima, ako oni odustanu od pojedinih zahteva, poput smanjenja penzija, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras u danas objavljenom intervjuu za italijanski list "Korijere dela Sera".

Aleksis Cipras | Foto: Profimedia

Aleksis Cipras | Foto: Profimedia

Osvrnuvši se na pomirljiviji ton koji je zvanična Atina usvojila u proteklih nekoliko dana, Cipras je poručio da bi dve strane mogle da postignu kompromis o ključnim elemenima potencijalnog sporazuma, kao i o nivou primarnog budžetskog suficita, prenosi agencija Rojters.


Cipras je, međutim, kako napominje britanska agencija, pokazao da ne prihvata zahtev kreditora za smanjenje penzija, ponavljajući svoj stav iz prethodnih nekoliko dana.

 - Smatram da smo veoma blizu dogovora o primarnom budžetskom suficitu za narednih nekoliko godina. Potreban je samo pozitivan stav povodom alternativnih predloga koji se tiču smanjenja penzija ili uvođenja recesionističkih mera - rekao je Cipras za italijanski list.

Njegovi komentari usledili su posle upozorenja međunarodnih kreditora, ali i nemačke kancelarke Angele Merkel i zvaničnika Evropske centralne banke (ECB) da zvaničnoj Atini ubrzano ističe vreme.

Cipras bi sutra trebalo da se sastane sa Merkelovom i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, u sklopu nastojanja da okonča zastoj u pregovorima koji je izazvao zabrinutost od potencijalnog izlaska Grčke iz evrozone, navodi Rojters.

Posle prošlonedeljnog odbacivanja najnovijeg predloga sporazuma Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda kao "apsurdnog", vlada u Atini je poručila da je spremna na kompromis, ali da i dalje odbija prihvatanje nepravednih i kaznenih mera štednje.

 - Ne možemo da nastavimo sa programom koji je očigledno doživeo kolaps - izjavio je Cipras.

Višemesečni zastoj u pregovorima je podgrejao spekulacije o potencijalnom izlasku Grčke iz evrozone, a Cipras tvrdi da bi takav razvoj situacije predstavljao početak kraja za evrozonu.

 - Ako pregovori ne uspeju, troškovi za evropske poreske obveznike će biti ogromni - poručio je Cipras.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP