Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GRČKI MINISTAR PREVIŠE POPULARAN

Cipras zabranio da se Varufakis pojavljuje na televiziji

Autor: Beta | 08.03.2015 - 17:35:00h | Komentara: 0

Premijer Grčke Aleksis Cipras prošlog utorka je "stavio TV-embargo" na svog ministra finansija Janisa Varufakisa jer, kada god bi ga tražio, on bi bio u nekom TV-studiju što se i videlo i čulo u jednoj gledanoj TV-emisiji, piše danas liberalni atinski dnevnik "Katimerini".

Janis Varufakis

Janis Varufakis | Foto: Profimedia

Ipak, Varufakis je uspeo da se od tada pojavi u nekoliko TV-emisija, jednom u majici s natpisom "Varoufakis World Tour 2015". Dao je 18 intervjua za deset dana - od Blumbmerga i CNN-a, do jutarnjih emisija za žene i podnevnih za đake, na domaćim TV.
Na Tviteru ima 324.000 "sledbenika", za deset dana je objavio čak
7.000 "tvitova", a ovaj osmi dan još nije istekao. I tako se desilo čudo - piše grčki list: "za 40 dana od kada je Siriza postala vlast, videli smo mnogo neobičnijih stvari nego tog prvog nadrealnog dana kada je pred publikom željnom predstave, Varufakis mandat u svom ministarstvu počeo propovedajući 'oskudan život', a završio ga u luksuznom restoranu... ispijajući šampanjac kojim ga je častio jedan brodovlasnik".
List piše i da Varufakis nije nikada seo u svoju ministarsku fotelju zato što mu ne odgovara pogled, da je u 'mini kuperu' svoje supruge samo suvozač, ali da jaše 'kavasaki' od hiljadu kubika - zbog čega ga je (nemački list) Bild nazvao 'seks-mašinom'.
Dodaju da oblik njegove glave savršeno odgovara Apolonovoj na nekadašnjoj novčanici od 1.000 drahmi, da je njegova skrivena želja da postane član Sirize. Ali, nastavlja list, "da bi mu to uspelo, treba prvo da pređe razdaljinu od Akropolja i neoklasične kuće u kojoj živi, do Kukakija (siromašna četvrt podno Akropolja), gde je lokalna kancelarija Sirize. A, pre svega, treba da savlada socijalnu distancu".
Ta distanca i jeste povod "zlovolje stranih medija", nastavlja "Katimerini", "jer Bild za njega kaže da je 'pola čovek, pola suvlaki', ali Grci ga prate s oduševljenjem".Na Internetu su se pojavili video-snimci Varufakisa na kojim kupuje đevrek na Trgu Sintagma i ide ka Skupšitini, i drugi, gde se vidi kako ga na ulazu u Ministarstvo finansija oduševljene dočekuju ne samo čistačice da bi mu aplaudirale, već i mnogi otpušteni državni službenici koji se nadaju da će i njih ponovo zaposliti.
"Zajedno s njima u Karadjordja srpskog (ulica u centru Atine gde je Ministarstvo) su i 'varufice' - devojke koje zahtevaju da se slika s njima i koje potom u stranim TV-emisijama oduševljeno pričaju: "Jao, što je on jedan sportski tip! Toliko je lep!' ", navodi list.
"Njegovo takvo 'dostojanstvo' " - piše "Karimerini" - "naglašava odgovarajući 'aksesoar' kao što je 'kaput gangstera nižeg ranga' oko kojeg se digla tolika buka da je njegova supruga obavestila javnost da su 'Janisu izgubili kofer' i kao što je šal 'barberi' koji je uzbudio antikapitaliste, a sam ministar je objasnio da mu ga je poklonila jedna 15-godišnjakinja. Ili kao što je crveni štep na podignutoj kragni sakoa za koji zli Sirizijanski jezici vele da je to jedina 'crvena linija' varufakijanske politike. "Sve to je izgradilo prvi u istoriji profil socijaliste u stilu Elvisa Prislija. I pomoglo da prošle nedelje fotografija Varufakisa na brodu za ostrvo Eginu dostigne cenu od čitavih 600 evra", zaključuje komentar novinarka "Katimerinija" Marili Margomenu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP