Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OŠTRO!

Čižov: Atak na Južni tok smatramo sankcijama protiv Rusije

Autor: Tanjug | 10.06.2014 - 00:24:00h | Komentara: 0

Politika Evropske unije (EU) usmerena protiv realizacije projekta Južni tok može se smatrati prelaskom na ekonomske sankcije protiv Rusije, rekao je danas Itar tasu predstavnik te zemlje u EU, Vladimir Čižov.

Spremaju se radovi za

Izgradnja Južnog toka | Foto: Reuters

On je skrenuo pažnju na to da je vlada Bugarske 8. juna odlučila da obustavi radove na Južnom toku nakon razgovora sa grupom američkih senatora, među kojima i sa Džonom Mekkejnom (iz države Arizona) poznatom po svom negativnom stavu prema Rusiji.

"Izjava američkog ambasadora u Sofiji, koja je usledila nakon te odluke, pokazuje da bi oni koji optužuju Rusiju da koristi energiju kao sredstvo pritiska trebalo prvo da se pogledaju u ogledalo", kazao je Čižov.

Što se tiče tvrdnji Evropske komisije (EK), ona je do sada samo izrazila sumnju da su uslovi tendera bili u skladu sa evropskim normama za zaštitu konkurencije.
"Ne znam detalje ugovora i tačne uslove tendera, ali sumnjam da bi bugarski pravnici napravili takav propust", dodao je ruski predstavnik.

Prema njegovim rečima, radi se o "čisto političkoj odluci".

U Bugarskoj je na tenderu za izgradnju Južnog toka pobedio konzorcijum nekoliko bugarskih kompanija i ruskog Strojtransgasa, podseća Itar tas.

Strojtransgas se nalazi na američkom spisku sankcija protiv Rusije, ali ga nema na odgovarajućem spisku EU, istakao je Čižov.

Prema njemu, ta situacija je postala "test sposobnosti EU da vodi politiku nezavisnu od SAD".

Ruski predstavnik nije isključio mogućnost da ova tema bude na dnevnom redu narednih susreta Evropske komisije i ruskog ministarstva energetike.

Čižov smatra da blokiranjem realizacije projekta Južni tok Evropska komisija upozorava zemlje koje žele da zaključe sporazume o pridruživanju sa EU.

On je ukazao da je vlada Bugarske bila izložena izuzetno velikom pritiskom pre nego što je pristala da zamrzne pripreme za izgradnju Južnog toka.

"Napominjem da je EK tako postupila sa zemljom koja je punopravni član Evropske unije. U tom smislu, to je signal za zemlje koje pretenduju na status pridruživanja, što podrazumeva znatno manje mogućnosti za ostajanje pri svom stavu. Nadam se da će ovaj signal čuti u Kijevu, Tbilisiju i Kišnjevu", rekao je Čižov.

Moldavija i Gruzija nameravaju da na samitu 26. i 27. juna potpišu Sporazum o pridruživanju sa EU, a Ukrajina se nada da će potpisati ekonomski deo dokumenta. Prema Sporazumu, te zemlje moraju da usklade svoje zakone sa normama EU i potpuno otvore tržište za evropsku robu, navodi Itar tas.

Vladimir Čižov je ocenio da je blokiranje Južnog toka vezano sa krizom u Ukrajini. Konkretno, on je naveo da je "u nedavnom intervjuu nemačkim medijima, komesear EU za energetiku Ginter Etinger direktno povezao pitanje izgradnje Južnog toka sa situacijom u Ukrajini".

Južni tok bezuslovno ima direktan uticaj na Ukrajinu, jer će, pošto se realizuje, ta zemlja izgubiti svoj monopolistički tranzitni status, ukazao je ruski predstavnik u EU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP