Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VIŠA SILA

Crkva koju komunisti nisu mogli da unište! (FOTO)

Autor: manastir-lepavina.org | 09.10.2013 - 23:45:00h | Komentara: 3

Crkva Svete Paraskeve (Svete Petke) se nalazi na centralnoj aveniji Bugarskog glavnog grada Sofije. Datira iz XIV veka i izdržala je test godina kada Turci nisu mogli da je sruše.

Crkva Svete Paraskeve (Svete Petke)

Crkva Svete Paraskeve (Svete Petke) | Foto: manastir-lepavina.org

Poslednji put, pokušaj da se sruši se dogodio 1965. kada su komunisti, pod izgovorom da žele da prošire ulicu, hteli da je unište. Kada je bagerista pokušao da je sruši svojim mašinama, bager je odjednom stao. Više puta su radnici pokušali da poprave bager ali nisu uspeli da priđu crkvi. Kada bi prišli blizu crkve bager bi stao. Sledećeg dana, član porodice vozača bagera koji je insistirao da se uništi crkva, je umro.

Supervizor projekta rušenja crkve, shvatajući da će posao biti odložen i da je tim pod "glupim sujeverjem" rekao je svojim radnicima:"Vi verujete u ove mitove i nesposobni ste! Ja ću srušiti crkvu sutra!" Sledećeg dana je ljutito seo za bager da bi srušio crkvu. Bager se odmah zaustavio a supervizor je na mestu umro. Radnici su se sledili od straha, a vlasti su odustale od njihovog plana. Ovako je crkva Svete Paraskeve spasena od komunista koji su hteli da je sruše.

Crkva Svete Petke u Sofiji je mala zgrada delom ukopana u zemlju i nalazi se na samom centru medernog i starog grada, kod TZUM podzemne železnice. Crkva se sastoji od polucilindrične kupole, hemisfernog oltarnog dela, i grobnice koja je otkrivena posle Drugog Svetskog Rata. Debljina zidova je jedan metar i napravljeni su od cigli i kamenja.

Crkva se prvi put pominje u XVI veku i sagrađena je na mestu bivše Rimske religijske zgrade. Danas, ona je i spomenik kulture poznata po muralnoj tehnici oslikavanja biblijskih događaja iz XIV, XV, XVI, XVII, I XIX veka.

Crkva je posvećena Svetoj Petki, Bugarskoj Svetici iz XI veka. Crkva Svete Petke je dobila svoje ime za vreme Turske Imperije kada je Sveta Petka bila zaštitnica Bugara u Sofiji.

Postoji teorija da je Bugarski narodni heroj Vasil Levski sahranjen u crkvi. Ovu teoriju je podržao istraživač Levski Nikolaj Havtov, a izveštaji iz 1937 onih koji su sahranili Vasila Levskog govore o sahrani. Dodatno, 1956 godine pronađeno je nekoliko skeleta u crkvi. Bugarska Akademija Nauka Instituta za Arheologiju ne podržava ovo mišljenje, što je dovelo do oštrih kritika 1980 godine, ali konačna odluka nije donešena
 

Poslednji komentari
  • Lune Vreme: 10.10.2013 00:00h

    Hm,hmm.. a kada su, postavili dinamit, fitilj se rasplakao i ovlazio pa nije aktivirao dinamit...?

  • Bojan Vreme: 10.10.2013 00:55h

    @Lune, Коњу један, ако већ немаш ништа паметније да напишеш, немој да вређаш нешто што је народу СВЕТО.

  • JA Vreme: 10.10.2013 11:16h

    Sveta Petka nije bila bugarka nego Srpkinja. Velika greska.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP