Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZARAZA VREBA

Crna Gora u strahu od korona virusa

Autor: Fonet | 04.06.2013 - 14:08:00h | Komentara: 0

S obzirom na veću mobilnost roba i putnika, koja je naročito izražena u toku letnje sezone i u državama koje su turističke destinacije, gde spada i Crna Gora, sasvim je realno očekivati pojavu novog korona virusa, nazvanog MERS, od kojeg je u svetu umrlo 30 ljudi, pišu danas podgoričke Vijesti. onlajn.

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović izjavila je da trenutne procene SZO pokazuju da je za sada, rizik od MERS virusa (Blisko - istočni respiratorni sindrom) u Crnoj Gori mali.

Bakterija

Ona je za Vijesti predočila da nema odgovor na pitanje da li se on prenosi respiratornim putem ili kontaktom kao ni kakva je klinička slika toka razvoja bolesti, da ne postoji efikasan način lečenja, niti vakcina.
"Ukoliko se pojave simptomi karakteristični za ovaj virus, a naročito ukoliko se radi o osobi sa oslabljenim imunim sistemom, i/ili koja se nedavno vratila iz neke od zemalja Bliskog istoka, neophodno je da se bez odlaganja obrati lekaru", upozorila je Brajović.
Ona je napomenula da je preporučen pojačan epidemiološki nadzor.
Budući da nije poznato kako dolazi do infekcije i kako se virus prenosi, Brajović kaže da nije moguće dati precizne i konkretne savete građanima kako da spreče eventualnu infekciju MERS virusom.
Brajović je ponovila da je situacija sa "novim virusom", nazvanim MERS, zabrinjavajuća jer se o njemu malo zna, ne može se sa sigurnošću utvrditi gdje mu je stanište, kako dolazi do infekcije i kako se prenosi.
Ono što situaciju dodatno usložnjava jeste da su slučajevi prenošenja virusa sa čoveka na čoveka potvrđeni i to u zdravstvenim ustanovama i porodičnom okruženju.
Prema rečima Brajović, za sada ne postoji efikasan način lečenja, niti vakcina.
Od tog virusa je do sada umrlo 30 osoba u svetu, a laboratorijski je potvrđen u 53 slučaja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP