Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

EU REŠILA DA NAPLATI DUG

Crna lista međunarodnih poreskih rajeva!

Autor: Tanjug | 17.06.2015 - 14:58:00h | Komentara: 0

Evropska unija je prvi put danas objavila listu medjunarodnih poreskih rajeva, u okviru borbe protiv multinacionalnih kompanija koje nastoje da izbegnu plaćanje poreza u 28-članoj Uniji.

Monako

Monako je jedan od poreskih rajeva | Foto: Profimedia

Na listi Evropske komisije je 30 teritorija, među kojima su Honkong i Brunej u Aziji, Monako, Andora i Gernzi u Evropi, kao i niz poreskih utočišta na Karibima, uključujući Kajmanska ostrva i Britanska devičanska ostrva, prenosi agencija Frans pres.
Sprovođenje reformi s ciljem da se stane na kraj povlašćenim poreskim ugovorima je jedan od predloga Evropske komisije za borbu protiv utajivača poreza, s obzirom na seriju nedavno pokrenutih istraga vezano za ugovore sklopljene između pojedinih evropskih članica i kompanija, kao što su Amazon, Epl i Starbaks.
“Objavljujemo danas 30 jurisdikcija koje nisu voljne na saradnju i koje obuhvataju one države ili teritorije koje se već nalaze na crnoj listi najmanje deset članica evrozone”, izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja, Pjer Moskovisi na konferenciji za novinare.
Prema njegovima rečima, objavljivanje “crne liste” je ključni korak, jer će vanevropske entitete koji nisu voljni na saradnju primorati na veću saradnju i na usvajanje međunarodnih standarda.
Na listi EU su Andora, Lihtenštajn, Gernzi, Monako, Mauricijus, Liberija, Sejšeli, Brunej, Hongkong, Maldivi, Kukova ostrva, Nauru, Nijue, Maršalska ostrva, Vanuatu, Angvila, Antigua i Barbuda, Bahami, Barbados, Belize, Bermudi, Britanska devičanska ostrva, Kajmanska ostrva, Grenada, Montserat, Panama, Sveti Vinsent i Grenadini, Sveti Kits i Nevis, Turks i Kajkos, Američka devičanska ostrva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP