Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

HAOS

"Crni petak" postao "crni četvrtak"! (VIDEO)

Autor: Tanjug | 29.11.2013 - 14:21:00h | Komentara: 1

Praznična šoping sezona u SAD je ove godine počela ranije. Desetak velikih radnji otvorilo je svoja vrata na Dan zahvalnosti, uprkos protestima zaposlenih.

crni petak

| Foto: FoNet

Masa kupoholičara guralo se kasno sinoć na vratima robne kuće Mejsis u Njujorku, a prema procenama izvršnog direktora tog trgovinskog lanca, Terija Landgrena, oko 15.000 kupaca je pohrlilo u radnju po njenom otvaranju, prenosi agencija AP.
Otvaranje prodavnica na praznik predstavlja kršenje tradicije, pošto se dan koji dolazi posle Dana zahvalnosti, takozvani "Crni petak", tradicionalno smatra zvaničnim početkom praznične sezone i najvećim danom za šoping u godini.
Međutim, u proteklih nekoliko godina, trgovci su pomerili radno vreme otvaranja prodavnica na sam Dan zahvalnosti, kao i popuste koji su nekada bili rezervisani za "Crni petak" na početak novembra.

crni petak

| Foto: Reuters

Tokom prošlogodišnjeg Dana zahvalnosti, prodata je roba u vrednosti od 810 miliona dolara, za 55 odsto više nego u 2011. godini, kao rezultat otvaranja većeg broja prodavnica na praznik.
Međutim, na prošlogodišnji "Crni petak", prodaja je pala 1,8 odsto na 11,2 milijarde dolara, što je i dalje bio najveći šoping dan u prošloj godini.
Najveći američki trgovinski lanac Volmart se, međutim, ove godine našao na meti protesta radnika, koji su ustali protiv prazničnog radnog vremena, pošto je većina prodavnica ovog lanca otvoreno 24 sata.
Prema rečima rukovodstva Volmarta, zaposleni će biti dodatno plaćeni za rad na Dan zahvalnosti i biće im posluženi obroci.
Iako se američko tržište rada i nekretnina oporavlja, to se još uvek ne oseća na planu povećanja potrošnje među kupcima.

crni petak

| Foto: Reuters

Za poslednja dva meseca u ovoj godini, američka Nacionalna maloprodajna federacija prognozira rast maloprodaje od 3,9 odsto na 602,1 milijardu dolara, što je više od prošlogodišnjeg rasta od 3,5 odsto, ali ispod tempa rasta od šest odsto zabeleženom pre recesije.

Analitičari očekuju da će trgovci ove godine morati da se odluče za dodatne popuste kako bi privukli veći broj ljudi u prodavnice.


Poslednji komentari
  • md Vreme: 30.11.2013 09:55h

    toliko o americkoj kulturi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP