Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DOMAĆINSTVO

Crnogorci najviše troše na hranu, a najmanje na obrazovanje

Autor: Tanjug | 08.06.2015 - 11:52:00h | Komentara: 0

Ukupno raspoloživa sredstva domaćinstava u Crnoj Gori prošle godine su dostigla 126,8 miliona evra, dok su lična i potrošnja iz sopstvene proizvodnje zajedno iznosile 119,43 miliona evra, pokazuju podaci državne statističke službe, Monstata.

Najviše novca ode na hranu

Najviše novca ode na hranu | Foto: Profimedia.rs

Prema Monstatovoj Anketi o potrošnji domaćinstava u 2014, na ličnu potrošnju se odnosilo 115,68 miliona evra, a na onu iz sopstvene proizvodnje 3,75 miliona evra.


Domaćinstva su najviše novca potrošila na hranu i bezalkoholna pića 38,02 miliona evra, stanovanje, vodu i struju 16,56 miliona i transport 13,75 miliona. Najmanje novca potrošeno je za obrazovanje, 3,3 miliona evra, prenosi portal Cdm.

U kategoriji lične potrošnje iz sopstvene proizvodnje, na hranu i bezalkoholna pića se odnosilo 2,89 miliona evra, alkoholna pića 99.510 hiljada evra, a ogrevna drva 754.230 evra.

Prema podacima Monstata, ukupna raspoloživa sredstva domaćinstava u proseku su na mesecnom nivou iznosila 660 evra, dok je ukupna lična potrošnja dostizala 621 evro za mesec.

Ukupna raspoloživa sredstva po članu domaćinstva na mesečnom nivou su iznosila 204 evra, dok je ukupna lična potrošnja člana za mesec dostizala 192 evra.

Crnogorska domaćinstva su, kada je reč o prehrambenim proizvodima, najviše novca mesečno izdvajala za meso, ukupno 10,84 miliona evra, mleko, sir i jaja 8,96 miliona, hleb i žitarice 6,55 miliona, povrće 4,3 miliona i voće 2,37 miliona evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP