Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POPLAVE

Crveni alarm u regionu, Sisak na udaru!

Autor: Tanjug | 14.09.2014 - 17:53:00h | Komentara: 1

Bitka sa poplavama u Hrvatskoj se nastavlja pošto je vrhunac vodenog talasa prošao Karlovac a opasnost se pomerila ka području Siska, dok je u poplavljenim područjima Unsko-sanskog kantona BiH stanje danas nešto bolje nego juče, javili su mediji u Hrvatskoj i BiH, izveštavajući i da je u tri poplavljena prijedorska naselja pod vodom približno 250 stambenih objekata.

U Sloveniji, gde je u bujici juče jedna osoba izgubila život, vodostaji reka stagniraju, ali je proglašen “crveni” alarm opasnosti u slivu Krke čije pritoke rastu, dok se stanje uz obale Drave i Mure smiruje.

a

Odsek Civilne zaštite Prijedora saopštio je da je zbog izlivanja Sane i Gomjenice iz korita i prodora podzemnih voda u naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica poplavljeno blizu 250 stambenih objekata a da je vodostaj Sane rano jutros bio 465 santimetara i niži je za 10 santimetara u odnosu na jučerašnji maksimum.

U poplavljenim naseljima vršeno je nasipanje materijalom i postavljanje vreća sa peskom, postavljeni su privremeni nasipi, a teritorijalna vatrogasna jedinica ispumpavala je vodu iz poplavljenih prostorija, prevozila stanovništvo čamcima u naselju Gomjenica i proveravala kritične tačke.

Čeka se porast Save


Gradski štab za vanredne situacije Prijedor proglasio je juče treći stepen pripravnosti zaštite od poplava.

Štab za vanredne situacije opštine Gradiška, kako izveštava agencija Fena, uputio je danas hitan zahtev Javnom preduzeću “Vode Srpske” i Upravi civilne zaštite Republike Srpske da u naredna 24 sata obezbede mobilne pumpe većeg kapaciteta.

a

Na jutrošnjoj sednici konstatovano je da je trenutni vodostaj reke Save od 730 santimetara na nivou kada se uvode redovne mere zaštite od poplava, a tokom dana očekuje se dalji porast nivoa Save, što će prouzrokovati plavljenje nebranjenih terena na području mesnih zajednica Vrbaška, Gašnica, Bistrica i Orubica.

Na sinoćnjoj vanrednoj sednici taj štab je doneo odluku o proglašenju vanredne situacije odbrane od poplava na području opštine Gradiška.

Fena izveštava da je prema izveštaju Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite, najteže na području opštine Cazin, gde je vodostaj posle ponoći iznosio 285 santimetara, a maksimalni je bio juče u devet sati 318 santimetara.

Na području opštine Bihać stanje se, takođe, popravlja a i dalje su poplavljene kuće u nekoliko naselja.

Vodostaj reke Une juče je čitav dan i noć iznosio 116 santimetara, a jutros u osam sati izmereno je 114 santimetara.

Nivo vode se smanjuje, a u Bosanskoj Krupi vodostaj reke Une u blagom je opadanju a trenutno nema poplavljenih objekata.

I na području opštine Ključ vodostaj Sane je u opadanju i voda se povlači u svoje korito, kao i u opštini Sanski Most.


Vodeni talas prošao Karlovac, Sisak na udaru


Hrvatski portal “Indeks” javio je da od vodostaja Une strepe u Hrvatskoj Kostajnici zbog vodostaja u BiH.

Navodi se da je vrhunac vodenog talasa prošao Karlovac i da je sinoć nevreme sa gradom pogodilo područje Lipika i da se reka Ilova izlila kod Banove Jaruge.

a

Opasnost od visokog vodostaja Kupe seli se na područje Siska, ali se sa podivljalim vodotokovima bore i na požeškom području u Kostajnici i drugim delovima Hrvatske.

Pažnja se sada seli na šire sisačko područje, posebno kod Žažine i Letovanica, gde će se susresti vodeni talasi Save i Kupe, pa su na to područje upućene dodatne snage hrvatske vojske.

Ukupno 700 pripadnika hrvatske vojske angažovano je u borbi protiv poplava u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj županiji, objavilo je jutros Ministarstvo obrane.

Zbog velikih poplava koje su pogodile Hrvatsku, problema ima i u željezničkom saobraćaju.

Agencija Hina prenosi saopštenje slovenačke službe za zaštitu i spašavanje iz Ljubljane da je u Sloveniji juče i danas zbog obilne kiše sa poplavama, naročito u centralnim i istočnim delovima zemlje, pod vodom bilo oko hiljadu objekata a zbog raskvašenog tla aktivirano je više od 240 klizišta.

U Sloveniji je juče jedna osoba izgubila život, a za drugom iz vozila koje je u reku povukla nabujala voda još se traga. Zbog poplava je bilo evakuisano 17 osoba.
Zbog klizišta, ulegnutog kolovoza ili vode koja se s obala reka izliva na puteve, još je zatvoren za saobraćaj veliki broj magistralnih i lokalnih puteva u istočnom delu Slovenije.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Srbin Vreme: 15.09.2014 00:18h

    Drzite se komsije. Uz vas je svaki normalan gradjanin ove zemlje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP