Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TAMNICA NA SAMOANSKI NAČIN

Čuvari zatvora puštali
robijaše da odu po pivo!

Autor: AP | 03.10.2012 - 12:08:00h | Komentara: 0

Dva čuvara u jedinom zatvoru na Američkoj Samoi osumnjičeni su da su puštali zatvorenike da odu do obližnje prodavnice da kupe pivo i hranu. Policajci Fiti Aina i Roki Tua optuženi su ove nedelje da su pomagali zatvorenicima da pobegnu, prenosi AP.

Policija je dok je u julu pretraživala ćelije kazneno-popravnog zavoda u Američkoj Samoi pronašla u ćeliji jednog od zatvorenika pivo.

Pivo na plaži

Slali zatvorenike po pivo i čips | Foto: foter.com

Iz policije je saopšteno da je utvrdjeno da su čuvari slali zatvorenike u obližnju prodavnicu po pivo. Jedan od zatvorenika koji je pušten, služi kaznu od 40 meseci za napad na jednog čoveka mačetom.

Sudska dokumenta pokazuju da je zatvorenik rekao islednicima da je kupovao pivo za drugog zatvorenika i čips i kolačiće za Tuu.

Gde je Američka Samoa?

Američka Samoa je teritorija u sklopu Sjedinjenih Američkih Država u južnom Pacifiku jugoistočno od nezavisne države Samoa. Zove se još i Istočna Samoa, za razliku od Zapadne (nezavisna država).

Američka Samoa

Američka Samoa se nalazi u južnom Pacifiku | Foto: Google Maps

 Ova teritorija je u samom središtu Polinezije. Glavno ostrvo je Tutuila. Samoa je bila naseljena već 1000 godina p. n. e. Evropski istraživači su do Samoe stigli tek u 18. veku. Ugovorom iz Berlina 1899. Nemačka i SAD podelile su arhipelag Samoa. Naredne godine SAD su okupirale manji, istočni deo arhipelaga.

Ostrva su imala i imaju velik značaj za američku vojnu mornaricu. Na poslovima vezanim za nju radi većina ostrvljana. Postojao je plan posle Drugog svetskog rata da se Američka Samoa uključi u sastav SAD−a, ali je usled protivljenja lokalnih poglavica ovaj predlog odbačen. Po ustavu iz 1967, Američka Samoa ima autonomnu upravu.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP