Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POLEMIKA U INDIJI

Da li je Majka Tereza stvarno bila toliko dobra?

Autor: blic.rs | 25.02.2015 - 13:30:00h | Komentara: 2

Izjava Mohana Bagvata, uticajnog vođe hinduističke nacionalističke organizacije RSS, izazvao je burne komentare u Indiji nakon izjave da je humanitarni rad majke Tereze u toj državi imao jedan jedini cilj - preobraćenje siromašnih u hrišćanstvo. Bagvatova organizacija je bliska vladi premijera Narendre Modija.

Opozicioni političari kritikovali su Bagvatovu izjavu, mnogi Indijci su putem društvenih mreža iskazali nezadovoljstvo, ali je bilo i onih koji su se sa njim složili.

Majka Tereza

Majka Tereza | Foto: Profimedia.rs

 
Bagvatove reči usledile su samo nekoliko dana nakon što je premijer Modi obećao da će zaštititi verske slobode u Indiji posle serije napada na crkve u Delhiju. Majka Tereza je skoro 50 godina radila na pomoći najsiromašnijima u Kolkati (bivša Kalkuta), gde je osnovala "Misionarke dobročinstva" i dobila Nobelovu nagradu za mir 1979. godine.

I sama Indija joj je odala priznanje za njen rad dodelom "Barat ratne" ("Dragulja Indije"), najvišeg civilnog odlikovanja u toj zemlji.

- Delo Majke Tereze moglo je da bude dobro. Ali je ono imalo jedan cilj, preobraćenje ljudi, koje je opsluživala, u hrišćane. Pitanje nije oko preobraćenja, ali ako je ono učinjeno u ime dobrog dela, onda to dobro delo gubi vrednost - tvrdi Bagvat.

Ovaj komentar izazvao je niz protesta hrišćanskih vođa, opozicionih političara i običnih Indijaca. Otac Savarimutu iz katoličke nadbiskupije Delhija kaže da je to "tužna izjava".

- Majka Tereza posvetila je svoj život siromašnima - rekao je on.

Glavna opoziciona Kongresna partija zatražila je izvinjenje od vladajuće stranke BJP premijera Modija i najavila je da će povodom ovoga pokrenuti raspravu u parlamentu.

- Majka Tereza ne bi trebalo da bude ovako vređana - smatra Radživ Šukla, lider Kongresne partije, a prenosi Bi-Bi-Si.

Majka Tereza je umrla 1997. u Kolkati.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • ajsmen Vreme: 25.02.2015 14:30h

    ova albanka je bila daleko od dobrotvora. nije nju za dzabe hitchens nazvao andjelom pakla . pravac youtube i lepo u search Christopher Hitchens - Mother Teresa: Hell's Angel pa da vidite ko je bio sta i kakve su cinjenice u stvarnosti a sta je prica i fantazija

  • ... Vreme: 26.02.2015 09:41h

    Ima logike. Siromašnih ima i među katolicima, što je morala da ide tako daleko da pomaže siromašnima. Vatikanska politika

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP