Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

АМЕRIČKI NAUČNICI STVORILI MISTERIOZNE KUGLASTE MUNJE U LABORATORIJI

Da li je ovo Teslino oružje? (VIDEO)

Autor: Ekipa Alo! | 21.08.2013 - 15:06:00h | Komentara: 0

Američki naučnici razvili su uspešnu tehniku za stvaranje kuglastih munja koje ljudi u prirodi zbog neobičnog oblika i načina leta često pogrešno smatraju NLO-ima.

dd

Tim iz Kolorada uspeo je da stvoriti blještave oblake plazme iz jedinjenja elektrolita i održati ih u životu oko pola sekunde. U prirodi kuglaste munje znaju da lebdeti iznad polja ili prolaze kroz građevine pa se čak odbijaju od aviona. Ipak, budući da su vrlo retke, izuzetno ih je teško proučavati.
Prema nekim izveštajima kuglaste munje je još 1899. u laboratoriju u Kolorado Springsu uspeo da stvori Nikola Tesla. Slavni naučnik srpskog porekla navodno je verovao da bi se one mogle koristiti kao moćno oružje. Ipak nikada nije opisao tehniku kojom ih je stvorio pa ih od tada niko nije uspeo reprodukovati.
Dr. Majk Lindzi, voditelj novog istraživanja predstavljenog u časopisu "Journal of Physical Chemistry", kaže da se kreacije njegovog tima zapravo ne mogu nazvati munjama iako početno stanje koje stvara ove plazmoide ima mnoge sličnosti s munjama.
Američki tim je pomoću snimaka napravljenih brzim kamerama otkrio da promene u kiselosti jedinjenja elektrolita menjaju dužinu trajanja kuglastih munja. To je važno za buduća istraživanja jer bi trajnije munje trebale omogućiti kvalitetnije analize njihove prirode.
U studiji su korišćene i snimci infracrvenih kamera. Rezultati otkrivaju da kugle sadrže vodene pare i ugljen dioksid i još neke, zasad neidentifiikovane elemente.

Loptaste munje

Dr. Lindzi ističe kako još uvek nije siguran da su njihove kreacije najvernije reprodukcije kuglastih munja kakve se viđaju u prirodi, ali smatra da će njihovo dalje istraživanje dati neki konačan odgovor.
- One imaju mnoge sličnosti s vatrenim munjama, a ipak nisu nalik na poznatiji fenomen koji se obično naziva vatra Svetog Elma, koji je dobro poznat i istražen u prirodi - rekao je Lindzi.
Kuglaste munje za sada su još uvek neobjašnjena atmosferska električna pojava. Tim imenom nazivaju se blještave sfere raznih veličina od nekoliko centimetara do nekoliko metara. Povezuju se grmljavinskim olujama i traju puno duže od običnih munja. Neki stariji izveštaji opisuju da su ponekad i eksplodirale i  da čak imaju razorne efekte.
Veliko zanimanje za istraživanje kuglastih munja pokazale su američke vazduhoplovne snage.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP