Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZAVRŠILA MU SE SMENA

Da se naježiš: Ostavio pacijenta usred operacije!

Autor: FoNet | 22.01.2014 - 18:35:00h | Komentara: 1

Hirurg u zagrebačkom Kliničko bolničkom centru "Rebro" ostavio je pacijenta usred operacije abdomena, jer mu je istekla smena, sa obrazloženjem da mu prekovremene sate ne plaćaju, pišu danas hrvatski mediji i ističu da se srećom sve dobro završilo po pacijenta.

Operacija

Ilustracija

Počeo sam tešku operaciju abdomena u 15 sati i operisao sam do 20 sati. Operacija nije bila gotova, ali moja se smena završila. S obzirom na to da mi se po novim pravilima rad nakon završetka smene ne plaća, napustio sam operacionu salu i posao predao kolegi koji je došao u iduću smenu.

Nakon tri sata operaciju je i dovršio, prenose 24 sata izjavu hirurga.
On je rekao da nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali i da je bilo još nekoliko takvih slučajeva u protekle tri nedelje.
- Neke operacije bile su teže, druge lakše. Ova moja je bila izuzetno teška i sreća je što se sve na kraju dobro završilo. Radilo se o priraslicama u abdomenu. Događa se da se u gotovo svakom drugom dežurstvu na Hirurgiji dogodi operacija koju jedan lekar počne, a drugi dovrši - rekao je
hirurg.
Razlog za takav neetični revolt je novi kolektivni ugovor, po kojem je lekarima u Hrvatskoj uveden smenski rad, a godišnje je dopušteno 180 sati prekovremenog rada.
Lekari tvrde da im taj prekovremeni ne plaćaju, a u Ministarstvu zdravlja kažu da se sve plaća i ta prepirka traje već mesecima.
- Ako je ministar hteo da smanji plate, a očekuje od nas da se kao telad držimo entuzijazma prema pacijentima, naravno da se u nama javlja revolt - izjavio je taj hirurg.
List navodi da su na klinici proverili i utvrdili da su bile bar dve takve operacije.
Pacijente su ostavljali u salama i posao je dovršavao neko drugi, ugrožavali su im život jer su se stvari mogle zakomplikovati.
Većina stručnjaka u medicini zgrožena je takvim postupcima lekara.
Takav sistem rada je neodrživ jer lekari ne popravljaju pacijente, oni nisu automehaničari da u svakom trenu mogu prekinuti svoj rad, rekao je predsednik Hrvatske lekarske komore Hrvoje Minigo.
- Zar im ljudski život tako malo vredi - pita se predsednik Udruženja hrvatskih pacijenata Mario Drlje.
Hirurg mora da završi operaciju koju je počeo jer sve drugo ugrožava život pacijenta koji u nesvesnom stanju ni ne zna da ga je preuzeo drugi lekar.
Jedini koji je stao u odbranu doktora je predsednik Sindikata lekara Ivica Babić.
- Nisu oni krivi nego poslodavac. Lekari mogu raditi najviše 16 sati, ako rade više od toga, krše zakon i kolektivni ugovor - rekao je on.
Poslednji komentari
  • vesna Vreme: 23.01.2014 15:45h

    TAKAV HIRURG NE ZASLUZUJE DA VISE RADI U KLINICKOM CENTRU REBRO NITI BILO GDE ODUZETI MU LICENCU SRAM GA BILO DA LI JE ON POLAGAO HIPOKRATOVU ZAKLETVU!!IMA LI ON LJUDSKOSTI U SEBI IMALO SRAM GA BILO!!!!MUKA MI JE OD POJEDINIH LEKARA I NIHOVIH SUJETA!!SRAMOTA!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP