Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZASTAVE NA POLA KOPLJA

Danas i sutra Dan žalosti u Makedoniji

Autor: Tanjug | 10.05.2015 - 08:55:00h | Komentara: 0

Vlada Makedonije donela je, na vanrednoj sednici, odluku da nedelja i ponedeljak, 10. i 11. maj, budu Dani žalosti, zbog pogibije pripadnika bezbednosnih snaga u policijskoj akciji otkrivanja i razbijanja naoružane terorističke grupe u Kumanovu.

Kumanovo

Kumanovo | Foto: Tanjug/ AP

Zbog Dana žalosti, zastave Makedonije biće spuštene na polja koplja, prenela je agencija MIA.


Agencija za audio i audiovizuelne usluge, izdaće medijima nalog o sadržini programa koji će emitovati.

Pet policajaca je poginulo u Kumanovu, više od 30 je povređeno, broj poginulih civila još nije poznat, rekla je kasno u subotu ministarka policije Gordana Jankulovska.

- Žrtava na strani terorista ima, ali ne znamo njihov tačan broj - rekla je ona na konferenciji za novinare.

 - Oni su se borili u terororisčkoj akciji koja nažalost i dalje traje na terenu dok i poslednji terorista ne bude neutralizovan - rekla je Jankulovska i podsetila da je policijska akcija počela u subotu rano ujutru protiv grupe koja je imala za cilj napad na državne institucije.

Koliko je grupa bila opasna pokazuje i to što su, kako je kazala, čitavih 16 sati pružali otpor.

 - Otpor većeg dela grupe je slomljen posle 18 časova i veliki broj njih se predao - rekla je Jankulovska, ali je istakla da je deo terorista nastavio da pruža otpor.

Prema njenim rečima, situacija na terenu je veoma rizična, na šta ukazuje i to da je u poslednjih sat vremena povređena još šetorica pripadnika policije.

Na pitanja novinara, Jankulovska je odgovorila da je u grupi bilo i makedonskih državljana, kao i državljana jedne susedne zemlje, ali nije rekla koje.

Ona je dodala i da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima informaciju koliko je dugo grupa bila u Makedoniji, ali da u ovom trenutku to neće izneti u javnost.

Jankulovska je rekla i da ne može da iznese detalje o političkim ciljevima grupe, kao ni da li su njeni pripadnici imali uniforme ili neka obeležja.

Upitana o eventualnoj povezanosti ovih sukoba s političkom situacijom u Makedoniji i tri meseca dugom kampanjom nelegalnog prisluškivanja razgovora zvaničnika vlade, ministarka je odgovorila da su događaji u Kumanovu previše ozbiljni da bi bili zloupotrebljeni za političke poene.

 - Pozivam sve političke faktore da shvate situaciju i uzdrže se od dodatnih provokacija koje mogu da dovedu do daljih eskalacija - poručila je Jankulovska.
Jankulovska je, takođe, odbacila spekulacije medija da se makedonska policija povukla s nekih granica ili strateških pozicija.

U međuvremenu, skopska Alsat TV prenela je da je uništena i poslednja grupa od devet terorista od kojih su se četvorica predala policiji, četvorica poginula, a jedan izvršio samoubistvo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP