Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NOVA PREDSEDNICA HRVATSKE

Danas inauguracija Kolinde Grabar Kitarović!

Autor: Tanjug | 15.02.2015 - 08:14:00h | Komentara: 1

Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položiće danas zakletvu, a inauguraciji će prisustvovati veliki broj stranih zvaničnika, među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović | Foto: Profimedia

Grabar-Kitarović će na čelu najmlađe članice Evropske unije naslediti Ivu Josipovića, koga je tesno pobedila u drugom krugu izbora 11. januara, i biće prva žena na toj funkciji u istoriji Hrvatske.


Posle polaganja zakletve i primanja predsedničke lente, ona će odati počast zastavi Hrvatske i na Markovom trgu u Zagrebu održati govor pred zvanicama.

Pored hrvatskih zvaničnika, Zagreb će ugostiti 88 stranih delegacija, od kojih će devet predvoditi šefovi država, četiri predsednici parlamenata ili senata, jednu premijer, dok će ostale delegacije uglavnom biti predvođene ministrima ili ambasadorima.

Polaganju zakletve prisustvovaće i predsednik Ukrajine Petro Porošenko, Slovenije Borut Pahor, Slovačke Andrej Kiska, Mađarske Janoš Ader, Makedonije Đorđe Ivanov, predsedavajući i članovi Predsedništva BiH, kosovska predsednica Atifete Jahjaga...

Po završetku svečanosti Grabar Kitarović će za goste organizovati prijem, a 40-ak zvanica biće na svečanom ručku, nakon koga će predsednica Hrvatske imati 22 bilateralna susreta.

Tet -a - tet susret Vučića i Grabar Kitarović biće prilika da saradnja započne na nivou nove predsednice Hrvatske, ali i prilika da konačno dve države postignu nešto veliko, najavio je portparol hrvatske predsednice Mladen Pavić Tanjugu.
Do sada je za inauguraciju akreditovano više od 300 novinara, veći deo njih biće smešten u zagrebačkoj Gradskoj većnici, a samo manji deo uz pozornicu na Markovom trgu.
Poslednji komentari
  • Goran Vreme: 15.02.2015 14:17h

    Kolinda Srpkinjo! A, aaa, zahvalnost Vatikanu. Pazi, ne izostavljaj zahvalnost krvavoj šapi iz Vatikana, koja te je prevela na lopatu da se lopataš I preko tzv. Izbori (Čitaj: Cirkus, koji su smislili katolici za sluđivanje masa) dovela na vlast?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP