Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TEST ZA ERDOGANA

Danas izbori u Turskoj

Autor: Tanjug | 07.06.2015 - 08:26:00h | Komentara: 0

U Turskoj su jutros u 8 sati po lokalnom, a 7 sati po srednjeevropskom vremenu otvorena glasačka mesta na kojima će građani te zemlje glasati na parlamentarnim izborima, javile su svetske agencije.

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske | Foto: Profimedia

Ti izbori predstavljaju važan test za stranku predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, čiju bi želju da izmeni ustav i izdejstvuje veća predsednička ovlašćenja mogla da osujeti prokurdska Narodna demokratska partija (HDP), kao odlučujući faktor za ishod glasanja.

Birališta, na kojima će moći da glasa više od 53,7 miliona građana Turske sa pravom glasa, zatvaraju se u 17 sati po lokalnom vremenu, prenela je agencija AFP.

Izbori za novi saziv parlamenta od 550 članova, održavaju se u kritičnom trenutku u modernoj istoriji ove zemlje, s obzirom na neizvesnost koja lebdi iznad njenog puta ka EU, njene sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu sa Irakom i Sirijom, i budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbeglica u Turskoj.

Prema svim prognozama, HDP bi mogla da osvoji četvrtu poziciju sa nešto iznad ili ispod 10 odsto glasova, a upravo je taj procenat granica između trijumfa i poraza, jer prema striktnom pravilu samo stranka koja pređe taj prag može da ima svoje poslanike u parlamentu, prenosi AFP.

Ukoliko HDP osvoji više od 10 odsto glasova, mogla bi da "pomrsi konce" Erdoganovoj Partiji pravde i razvoja (AKP) koja želi da pretvori parlamentarni sistem u predsednički, a prokurdska partija bi vladajuću stranku čak mogla i da prisili da oformi koaliciju.

Erdogan, koji je više od 10 godina bio premijer pre nego što je u avgustu 2014. postao predsednik, želi da AKP, čiji je suosnivač, obezbedi sebi dvotrećinsku većinu kako bi izmenila ustav, ali se ta stranka sada suočava sa najvećim izbornim izazovom posle 13 godina na vlasti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP