Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SVE U NADI DA ĆE IH TO ODVRATITI OD PROSTITUCIJE I DRUGIH KRIVIČNIH DELA

Danski narkomani prodaju časopis da zarade za drogu!

Autor: Tanjug | 11.01.2014 - 09:25:00h | Komentara: 0

Danski narkomani su počeli da na ulicama prodaju časopis pokrenut da bi im pomogao da zarade za nabavku droge, u nadi da će ih to odvratiti od prostitucije i drugih krivičnih dela, objavili su danas lokalni mediji.

Narkomani

Časopis nazvan “Iligal” je osmislio preduzetnik Mihael Lodberg Olsen, koji otvoreno navodi da će prodavci tog lista verovatno iskoristiti zarađena sredstva da bi kupili drogu, prenela je agencija AFP.
-Ovaj projekat ima dva cilja: želimo da doprinesemo dekriminalizaciji korisnika droge i da im damo priliku za zaposlenje, kako bi se na taj način smanjio broj krivičnih dela i ublažio problem prostitucije - rekao je Lodberg Olsen.
U prvom broju “Iligala” se mogu pročitati priče o neuspešnom ratu protiv droge, dekriminalizacija korisnika teških droga u Portugaliji – što se navodi kao primer uspeha, kao i top lista 20 najopasnijih droga, na čijem čelu se nalazi alkohol.
Časopis je objavio procenu po kojoj narkoman koji svoju ovisnost finansira krađom košta društvo pola miliona kruna (67.000 evra) mesečno.
- Jedan ”ajfon” koji u prodavnici košta 5.000 kruna na ulici postiže cenu od samo 500 kruna. Da bi zaradio 1.000 kruna, narkoman mora da ukrade robu u uličnoj vrednosti od 1.000 kruna – ističe Olsen.
Jedan primerak “Iligala” košta 30 kruna (četiri evra), od čega prodavcu pripadne 20 kruna (2,7 evra). Olsen navodi da su mnogi od onih koji žive od prodaje časopisa, a koji se ne bave kriminalom, korisnici heroina, kojima dnevno za drogu u proseku treba 300 do 600 kruna (40 do 80 evra).
Trenutno “Iligal” prodaje oko 40 prodavaca, a tiraž je porastao sa početnih 5.000 primeraka na dvostruko više kad je reč o drugom broju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP