Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GOTOV PROTEST

Deblokirana zgrada bosanskog parlamenta!

Autor: Tanjug | 07.06.2013 - 08:06:00h | Komentara: 0

Zgrada Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) noćas je deblokirana i parlamentarci i nekolikom stotina učesnika međunarodnog bankarskog skupa napustili su prostorije najvišeg bosanskohercegovačkog zakonodavnog tela.

sarajevo

Građani juče blokirali ulaz u zgrade državnih institucija | Foto: Stevan Veljović

U četiri sata okončana je blokada zgrada državnih institucija u Sarajevu posle dogovora postignutog sa visokim predstavnikom Ujedinjenih nacija za BiH Valentinom Inckom o evakuacija stranih državljana, javila je reporterka Klix.ba sa lica mesta.

Stranci, oko 350 učesnika Skupštine Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu izašli su na glavni ulaz zgrade parlamenta, a policija je napravila kordon i demonstrantima onemogućila prilaz ulicama sa zadnje strane zdanja i iz zgrade su izašli i svi "zarobljeni" bosanskohercegočki parlamentarci.

Istovremeno okupljene građane primio je visoki predstavnik za BiH. U razgovorima sa Inckom demonstranti su zatražila da im se "čvrsto obeća" da će on pokrenuti pitanje konačnog rešavanja problema zvanog Zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB) i sazivanje sednice Veća za implementaciju mira (PIC).

Bosanskohercegovački sajt podseća da su protesti u Sarajevu pokrenuti zbog slučaja tromesečne bebe Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice, kojoj je hitno bilo potrebno izdavanje JMB-a i pasoš za odlazak na lečenje u inostranstvo.

Pod pritiskom medija i javnosti Veće ministara je donelo privremeno rešenje da joj se izda JMB, ali roditelji i građani nisu bili zadovoljni privremenim rešenjem koje su nazivali "mazanjem očiju".

Opsadno stanje na Trgu Bosne i Hercegovine trajalo je juče ceo dan, a na prvobitnom sastanku predstavnika bosanskohercegovačkih parlamentaraca sa predstavnika demonstranata nije ništa dogovoreno pa su šanse da zakon i bude donesen ravne nuli, a zbog, kako navode, nedostatka kvoruma, odnosno odluke parlamentaraca iz RS-a da ne učestvuju na sednici parlamenta koja bi trebala da bude održana 17. juna.

Povezane vesti:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP