Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISLAMISTI STIGLI NADOMAK IRAČKE PRESTONICE

Deca brane Bagdad!

Autor: E. A. | 18.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Irak je na korak od potpunog haosa! Sunitski islamisti iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) nastavili su da napreduju ka Bagdadu nakon što su osvojili nekoliko gradova u centralnom i severnom delu zemlje.

Deca vojnici će  biti topovsko  meso i lak plen  za islamiste

Deca vojnici će biti topovsko meso i lak plen za islamiste | Foto: Profimedia

Žestoke borbe se vode oko Bakube, grada nedaleko od Bagdada, gde su islamisti zauzeli policijsku stanicu punu oružja i nekoliko kvartova. Istovremeno, situacija u Bagdadu je sve napetija. Neke zapadne zemlje su započele evakuaciju svojih ambasada u očekivanju bitke koja bi mogla zemlju da gurne u novi haos. „Naoružaćemo sve dobrovoljce koji žele da se bore protiv džihadista“, trijumfalno je najavio Nuri el Maliki, premijer Iraka.

Vlasti naoružavaju dobrovoljce.  Ambasadu SAD brani  275 američkih vojnika.  Zatvorena najveća  rafinerija u zemlji

Vlasti naoružavaju dobrovoljce. Ambasadu SAD brani 275 američkih vojnika. Zatvorena najveća rafinerija u zemlji | Foto: Profimedia


Na ulicama Bagdada se okupljaju građani naoružani uglavnom „kalašnjikovima“, a među njima je i veliki broj dece. Uniforme i oružje se dele bez ikakvog reda. Islamisti su masakrirali 44 iračka policajca koje su zarobili u ponedeljak nedaleko od Bagdada. Zatvorena je i najveća iračka naftna rafinerija koja se nalazi u gradu Baidži. Radnici su evakuisani.
Barak Obama, predsednik SAD, obavestio je Kongres da će rasporediti najmanje 275 pripadnika vojske da bi pružili podršku i pomoć osoblju ambasade u Bagdadu.

„Ove snage će ostati u Iraku sve dok bezbednosna situacija postane takva da to više ne bude potrebno“, rekao je Obama.
Za svaki slučaj, u Persijski zaliv je uplovio i američki nosač aviona. Internet su poslednjih dana preplavili snimci brutalnog mučenja i masakriranja iračkih vojnika koje su počinili islamisti, među kojima je takođe veliki broj dečaka mlađih od 14 godina.

Islamisti puni novca!

Sunitski islamisti iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) nemaju problema sa novcem koji imaju na pretek nakon što su zauzeli nekoliko gradova u Iraku. Posle osvajanja Mosula, oni su opljačkali banke i zapadni analitičari veruju da oni imaju preko dve milijarde dolara u kešu. Uz to, oni imaju i velike količine gotovog novca, zahvaljujući novcu od iračke i sirijske nafte koju prodaju na crno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP