Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DAUNOV SINDROM, PA ŠTA?

Dečko car: Dizač tegova koji će vam osvojiti srce! (VIDEO)

Autor: B92 | 01.09.2013 - 23:40:00h | Komentara: 0

Džon Stoklosa (31) je šampionski dizač tegova iz Njuarka, sa Daunovim sindromom. On se ne takmiči samo na paraolimpijskim takmičenjima, već pobeđuje i na regularnim.

Jon Stoklosa

Jon Stoklosa

 Stoklosa je, odrastajući, imao isti tretman poput svoje braće, a njegov otac, Henk, tvrdi kako od njega nikada nisu očekivali ništa manji uspeh. Već sa 12 godina, sa braćom, počeo je da diže tegove u podrumu, a sa 16 godina je mogao da digne 100 kg iz benča.

Nedavno je uspeo da osvoji treće mesto na takmičenju u Njujorku, a 1999. godine je osvojio zlatnu medalju na Specijalnoj olimpijadi. Nakon toga se okrenuo regularnim takmičenjima.

Jon Stoklosa u akciji

Jon Stoklosa u akciji

 Sada se takmiči dva puta godišnje: u Pensilvaniji i Njujorku, i to protiv sportista bez ikakvih onesposobljenja. Njegov otac navodi kako Džona drugi sportisti nisu shvatali ozbiljno, kada je pre dve godine došao na takmičenje u Njujorku.

"Kada je ušetao među njih, svi su se zapitali ko je on, a vrlo brzo je stekao njihovo poštovanje", kaže njegova majka Liz. Potrebno je dosta rada za ovakav sportski uspeh. Pored toga što je dizanje tegova samo po sebi teško, fokusiranje na osnovnu tehniku je mnogo teža za osobu sa kognitivnim oštećenjima.
Zbog toga Džon mora tri puta nedeljno da radi sa svojim trenerom, Brendonom Mekgovernom, a njegova posvećenost sportu prošlog meseca ga je dovela do ličnog rekorda, kada je podigao 182 kg iz benča. U novembru je podigao 200 kg na takmičenju u Pensilvaniji.

Džon se sada takmiči na sasvim regularnim takmičenjima, a omiljen je među publikom, kao i među protivnicima. Kada ga pitaju zašto toliko želi da se takmiči, on obično odgovara "zato što je zabavno". 

Kada ne trenira, Džon Stoklosa radi na pakovanju namirnica u lokalnom supermarketu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP