Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

STRAVIČNO!

Decu koja prose u BiH iznajmljuju za 20 KM na dan!

Autor: Beta | 11.08.2013 - 10:46:00h | Komentara: 0

Deca koja prose u Bosni i Hercegovini (BiH) se iznajmljuju za po 20 KM po danu, izjavio je Boris Makarić, koordinator prihvatne stanice za decu ulice pri Udruženju građana "Nova generacija" iz Banjaluke.

Dečak koji prosi

Decu premeštaju iz grada u grad da im se ne uđe u targ | Foto: Beta

Makarić je rekao da su prosjačenja uvek organizovana i da se deca nakon kratkog vremena šalju u drugi grad kako bi im se teže ušlo u trag.
Prosjačenje na javnom mestu regulisano je Zakonom o javnom redu i miru, prema kojem se tretira kao prekršaj, a ne kao krivično delo.
Za osobu koja prosi propisane su novčane kazne u iznosu od 200 do 800 KM za prosjaka. Kazna u visini od 400 do 1.200 KM predviđena je za roditelja ili onoga ko prisiljava maloletnu ili duševno bolesnu osobu na prosjačenje.
- To su velike zakonske manjkavosti, jer mi imamo primer majke čije dete prosi i ona ima već 20.000 KM novčanih kazni koje nema i neće nikada platiti, niti je za nju predviđena zatvorska kazna ili nešto slično tome - rekao je za Dnevni avaz Makarić.
U toj prihvatnoj stanici smešteno je 24 dece koja su reakcijom građana i mobilnih timova centra za socijalni rad i centra javne bezbednosti, sklonjena sa centralnih banjalučkih ulica na kojima su danonoćno prosila.
U zakonodavstvu BiH i entitetima u toj zemlji (Republika Srpska i Federacija BiH) deca koja prose ne uživaju posebnu zaštitu.
U BiH deluje pet dnevnih centara koji se brinu o deci s ulice, kojih se procenjuje da ima oko 5.000. Reč je o dobrovoljnim centrima koji uključuju edukativne i kreativne sadržaje.
Novac koje dete dobije na ulici, nikada ne sme potrošiti. Prema ranijim analizama i procenama, jedno dete može mesečno prosečno da isprosi oko 5.000 KM.
Za roditelja koji dete primorava na prošenje, više puta i nakon niza prekršajnih kazni koje mu budu izrečene, predviđeno je oduzimanje roditeljskih prava, što je dugotrajna procedura koja se ređe ostvaruje u praksi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP