Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

FRANCUSKA PARALISANA

Demonstranti blokirali Pariz

Autor: Tanjug | 09.04.2015 - 19:06:00h | Komentara: 0

Hiljade demonstranata, od kojih su mnogi duvali u pištaljke i mahali sindikalnim zastavama, prošetalo je danas ulicama Pariza i drugih francuskih gradova u sklopu generalnog štajka zbog koga danas u Francuskoj mnoge škole nisu radile, Ajfelov toranj je zatvoren, a blizu 2.000 letova je otkazano.

Francuska 09.04.2015.

Demonstranti prošetali ulicama Pariza | Foto: Tanjug/AP

Pojačavajući pritisak na već nepopularnu socijalističku vladu predsednika Fransoa Olanda, učesnici protesta izneli su niz primedbi u vezi sa smanjenjem izdvajanja iz državnog budžeta, planirano povećanje starosne granice za odlazak u penziju i reforme u sferi zapošljavanja, kojim bi otpuštanje radnika bilo olakšano, preneo je AP.


Štrajk, na koji su pozvali neki od ključnih sindikata u Francuskoj poput CGT, usledio je posle pritužbi predstavnika različitih profesija od doktora do notara protiv novih vladinih reformi i nadovezuje se na štrajkove kontrolora leta i zaposlenih u državnom radiju, koji su u toku.


Radnici su tradicionalno bili "kamen temeljac" kada je reč o podršci Olandovim socijalistima, a protesti ukazuju da je nedavno pomeranje njegove vlade ka poziciji političkog centra, mnoge okrenulo levici, ocenila je američka agencija.


Kontrolori leta u Francuskoj štrajkuju već drugi dan, delom zbog planova za povećanje starosne granice za odlazak u penziju na 59 godina.


Zbog štrajka je otkazano oko 2.000 letova u i iz Francuske, saopštio je portparol francuske Agencije za civilnu avijaciju DGAC Erik Ero.


Zaposleni u državnom emiteru "Radio Francuska", ušli u u treću nedelju štrajka zbog smanjenja izdvajanja iz budžeta.


Radnici na železnici, zaposleni u zdravstvu, školstvu i energetskom sektoru pozdravili su današnji generalni štrajk delom zbog želje da se javno iskaže neslaganje sa takozvanim "Makronovim zakonom", koji omogućava lakše kolektivno otpuštanje.


Ajfelov toranj, takođe, je danas bio zatvoren, jer su mnogi zaposleni uzeli učešće u protestu u znak solidarnosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP