Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Depresija pogađa svakog
petog zaposlenog u EU

Autor: Tanjug | 03.11.2012 - 14:18:00h | Komentara: 0

Depresija uzrokovana situacijom na radnom mestu pogaĐa svakog petog zaposlenog u Evropskoj uniji (EU). U studiji Evropske asocijacije za borbu protiv depresije EDA sastavljene na osnovu istraživanja na 7.000 zaposlenih u sedam zemalja EU navodi se da je 20 odsto anketiranih potvrdilo da su bili žrtve depresije izazvane situacijom na radnom mestu.

U Italiji je taj broj nešto manji, 12 odsto, a Velikoj Britaniji čak 26 odsto, preneo je francuski list Figaro.
- Depresija je glavna pretnja za mentalno zdravlja zaposlenih. Prema raspoloživim podacima, više od 30 miliona ljudi u radnom odnosu u svetu biće pogodjeno depresijom - navodi se u izveštaju EDA.
- Najčešće, zbog depresije zaposleni odlaze na bolovanje koje u proseku traje 36 dana, a koje je iskoristilo 10 odsto Evropljana u radnom odnosu, što je EU tokom 2010. koštalo 92 milijarde evra, a samo Francusku 800 miliona evra - dodaje se u izveštaju.

Pariz

Pariz | Foto: foter.com

Uprkos rasprostanjenosti takvog problema, svaki treći rukovodilac firme izjavio je da nije bio u mogućnosti da upravlja takvom situacijom, dok je 43 odsto njih izjavilo da se nada da će biti donete mere kako bi zaposleni koji pate od depresije bili zaštićeni. Predsednik EDA Vićenco Kostiljola smatra da rezultati ove ankete pokazuju da je krajnje vreme da javnost postane svesne rasprostranjenosti ovog problema, kao i da bude pružena podrška zaposlenima u prepoznavanju depresije izazvane problemima na poslu.

Francuski psihjatar Mark Vilar autor dela "Depresija zaposlenih, kako je preduprediti i prevazići" savetuje mnogo ozbiljniji pristup depresivnom stanju, kako poslodavaca tako i zaposlenih, jer to nije ni malo zanemarujući problem. Kada se uoči depresivno stanje, potrebno je obratiti se specijalisti za medicinu rada koji će pratiti stanje konkretne osobe i prepisati joj odgovarajuću terapiju.
- Takvo stanje još uvek predstavlja tabu temu, zbog čega mnogi pokušavaju da ga sakriju sve dok ono ne uzme maha - dodao je psihijatar.
- Ukoliko želimo da imamo što produktivniju radnu snagu i da se borimo protiv izostanka sa posla, potrebno je uključiti medicinsku prevenciju i predložiti lečenje koje uključuje terapije i uzimanje odgovarujućih lekova - zaključio je Vilar.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP